Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Moskova’da gerçekleştirilen Rusya, İran, Suriye ve Türkiye Dışişleri Bakanlarının katıldığı dörtlü görüşmeye ilişkin "Suriye topraklarında gözümüz yok, terörle mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

Çavuşoğlu'ndan Suriye açıklaması: Topraklarında gözümüz yok
Fotoğraf: AA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya’nın başkenti Moskova’da katıldığı Rusya, İran, Suriye ve Türkiye Dışişleri Bakanları Dörtlü Toplantısı'na ilişkin katıldığı A Haber canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

Çavuşoğlu, Suriye-Türkiye nomalleşme adımlarına ilişkin "Suriye'nin toprağında gözümüz yok, terörle mücadele için varız" dedi.

Türkiye'de yaşayan mületecilerin ülkelerine geri dönüşü hakkında bir 'yol haritası' oluşturulacağını ifade eden Çavuşoğlu, "Ülkemizdeki sığınmacıların güvenli dönüşünü görüştük. Yol haritası oluşturulacak. Suriyelilerin geri dönüşü için adım atıldı. Rusya Dışişlerini Bakanı Sergey Lavrov ile ikili bir görüşme yaptık bundan sonra 4'lü görüşmeye geçtik. Suriye Dışişlerini Bakanı da bizi aşağıda bizi bekliyordu önce bir selamlaştık. Biraz çekingenlik vardı ama selamlaştık, el sıkıştık. Toplantıda herkes düşüncelerini açıkça söyledi" diye konuştu.

"KALICI BİR İSTİKRARIN TESİS EDİLMESİ"

Görüşmede ön plana çıkan konulara değinen Çavuşoğlu, "Suriye'nin sınır ve toprak bütünlüğü. Bizim Suriye'nin topraklarında gözümüz yok, terörle mücadele için oradayız. Terör koridoru oluşmaması için sahaya indik. DEAŞ'ı ve PKK'yı temizledik oradan. Özellikle PKK'nın Suriye'yi bölme planı ortada, bunu destekleyen ülkeler var. Sonuçta Suriye'nin toprak ve sınır bütünlüğüne vurgu ön plana çıktı. Tabi bir siyasi süreç vardı onun tekrar canlandırılması vurgulandı. Siyasi süreci hareket geçirerek kalıcı bir istikrarın tesis edilmesi görüşüldü" ifadelerini kullandı.

TAHIL ANLAŞMASI 2 AY DAHA UZATILABİLİR

DHA'da yer alan habere göre, Moskova’da dörtlü toplantı öncesinde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ikili görüşmede bulunduğunu aktaran Çavuşoğlu, “İstanbul Tahıl Anlaşması’nı da bugünkü görüşmede ele aldık. Biz Sayın Cumhurbaşkanımızın yine son noktada Sayın Putin’le de görüşerek, en az 2 ay daha uzatılması konusunda netice alabileceğimizi düşünüyorum” dedi.