Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, iki ülke arasında gerçekleştirilen heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu. İki bakan, başta Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi ve tahıl koridoru anlaşması olmak üzere pek çok başlıkta değerlendirmelerde bulundu. Açıklamalarda, Türkiye'nin Suriye ile ilişkilerinin normalleşmesi yönündeki adımların devam edeceği vurgulandı. Tahıl anlaşması krizine de değinilen açıklamalarda Lavrov, Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın sona erdirilebileceği uyarısında bulundu.

Çavuşoğlu ve Lavrov'dan 'Suriye ile normalleşme' vurgusu
Fotoğraf: AA

HABER MERKEZİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile bir araya geldi.

Heyetler arası görüşmenin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Sergi Salonu'nda ortak basın toplantısı düzenleyen Çavuşoğlu ve Lavrov görüşmede tahıl koridoru anlaşması, Ukrayna savaşı ve Akkuyu Nükleer Enerji Santralı dahil olmak üzere bölgesel çalışmaların ele alındığını bildirdi.

Suriye ile normallleşme sürecine değinen Çavuşoğlu, Ankara'nın sürecin şeffaf bir şekilde devam etmesini istediğini vurguladı, diyaloğun devam etmesi gerektiğini söyledi. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da Türkiye'nin Suriye ile ilişkilerinin normalleşmesine önem verdiklerini söyleyerek "Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkiler Rusya aracılığıyla normalleşiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Çavuşoğlu konuşmasında Rusya'nın başkenti Moskova'da 3-4 Nisan'da Türkiye, Rusya, Suriye ve İran arasında dışişleri bakan yardımcıları düzeyinde gerçekleştirilen 4'lü toplantılara da değindi.

"Moskova'da her ülke tutumunu ve görüşlerini şeffaf ve açık şekilde dile getirdi" diyen Çavuşoğlu, "Bu sürecin aynı şekilde şeffaf ve açık şekilde devam etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bir toplantıda, iki toplantıda tüm meselelerin halledilmeyeceğini biliyoruz, gerçekçiyiz ama diyaloğun devam etmesi gerekiyor ve istişarelerin aynı şekilde yoğunlaştırılarak devam etmesinde fayda var" ifadelerini kullandı.

TAHIL ANLAŞMASI SONA EREBİLİR

Bölgesel gelişmeleri değerlendiren Lavrov, Birleşmiş Milletler'i (BM) eşitlik ilkesine aykırı davranmakla suçladı. ABD başta olmak üzere Batı'nın yapıcı olmayan bir gündemi olduğunu söyleyen Lavrov, "Batı'nın hedefinde Rusya'dan sonra Çin var" ifadelerini kullandı. Lavrov ayrıca Karadeniz Tahıl Anlaşması'nın sona erdirilebileceği uyarısında bulundu.

Tahıl Anlaşması'nın Rusya'nın tarımsal üretimini ve gübrelerini dış pazarlara göndermesine izin vermesi gereken şartlarının uygulanmadığını ifade eden Lavrov, "Rus gübre ve tahıl ihracatının önündeki engellerin kaldırılması konusunda ilerleme kaydedilmezse, o zaman kendimize bu anlaşmanın gerekli olup olmadığını soracağız" dedi.