Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, çay sektörünün sorunlarıyla ilgili olarak CHP’li Ömer Fethi Gürer’in soru önergesini yanıtladı. Bakan Canikli, çay üretici ve imalatçılarının haklarını korumak için kanun tasarısı hazırladıklarını bildirdi

Çay için kanun tasarısı

BirGün/Ankara

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, çay üreticilerinin olası mağduriyetlerini giderecek, yaş çay bitkisi üreticileri ve çay imalatçılarının haklarını koruyacak Çay Kanunu Tasarısının hazırlandığını açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Canikli, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından çay sektörünü düzenleyecek, çay üreticilerinin olası mağduriyetlerini giderecek, yaş çay bitkisi üreticileri ve çay imalatçılarının haklarını koruyacak Çay Kanunu Tasarısının hazırlandığını TBMM'ye sunulmak üzere Başbakanlığa gönderildiğini söyledi.

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının yaş çay alım fiyatlarının üretim maliyetleri, yıllık TEFE/TÜFE oranları ve stok durumlarının dikkate alındığını ve her yıl çay hasadı öncesinde kamuoyuyla paylaşıldığını ifade etti. Başbakan Yardımcısı Canikli, “Bu çerçevede maliyetleri dikkate alınarak hazırlanan yaş çay alım fiyatları, 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 12, 2015 yılında bir önceki yıla göre yüzde 14,5 ve 2016 yılında da bir önceki yıla göre yüzde 12 oranında artırılarak kamuoyuyla paylaşılmıştır” açıklamasında bulundu.