Çay Kanunu’na karşı mücadele çağrısı
Fotoğraf: Eren Dağıstanlı

Akın ERBAŞ

Çay Kanunu’nda değişlik öngören yasa teklifi Meclis’te, üreticiler ise tepkili. Yaklaşık bir hafta önce AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı’nın ilk imzasıyla Meclis’e sunulan yasa teklifine karşı mücadele çağrıları büyürken Rize’nin Fındıklı ilçesinde ‘Çay üreticileri Çay Kanunu tartışıyor’ forumu gerçekleştirildi.

Forumda konuşan Bursa CHP Milletvekili Orhan Sarıbal geçmişte CHP olarak hazırlanan onlarca çay tekliflerinin meclis üstünlüklerinin olmadığı için kabul edilmediğini hatırlattı. Bu kanunun imzalanmasıyla çay tarımının son bulacağını söyleyen Sarıbal, “Bir ÇAYKUR vardı fiyat açıklıyordu ve kısmi bir güvenceydi artık ÇAYKUR’da yok, çiftçinin güvenebileceği bir güvence de olmayacak. Çiftçinin bu kanunla birlikte üretimine ve ticaretine özel şirketler belirleyecek” ifadelerini kullandı.

Etkinlikte konuşan Çiftçiler Sendikası Genel Başkanı Ali Bülent Erdem, yasa teklifi 20 yıl önce çıkarılan Tütün yasasına benzetti. Erdem, “Çay üreticilerinin yaşayacaklarının neler olduğuna ilişkin ipuçlarını tütün yasası veriyor. Tütün yasası çıktıktan sonra tütün üreticilerinin yaşamları zorlaştı ve tütün üretmekten vazgeçti. Eğer ortak bir mücadeleyle karşı durmazsak bu yasa Meclis’ten geçer” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Artvin’in Hopa ilçesinde de yasa teklifine karşı çıkan üreticiler ortak kürsü kursu. Söz alan üreticiler yeni çay kanununun geçmemesi için mücadele edeceklerini vurguladı.