Çay üreticileri Erdoğan’a tepkili

EKONOMİ SERVİSİ

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaş çay alım fiyatını kilo başına 11 lira 30 kuruş olarak açıklaması üreticiyi memun etmedi. 

Erdoğan'ın açıkladığı çay alım fiyatına Rize’deki 11 Ziraat Odası Başkanı yaptıkları ortak basın açıklaması ile tepki gösterdi.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin önceki hafta Rize’ye yaptığı ziyarette çay fiyatı ile ilgili beklentilerin aktarıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Bakanın üreticilerden ve üretici temsilcilerinin kendisine ilettiği bilgileri değil bir kısım çay patronlarından aldığı bilgileri Cumhurbaşkanına aktardığı düşüncesindeyiz. Bakan ile yaptığımız toplantıda çay maliyetleri ve üretici beklentisinin 15 TL olduğu yönündeki yoğun söylemlerimizi kendisine ilettik, ancak bizim bu düşüncelerimiz dikkate alınmamıştır.” Ziraat Odası Başkanları refah payı talep ettiklerini belirterek “Üretici fiyatları endeksinin yüzde 125 olduğu bir yerde çaya yüzde 64 oranında zam verilmesi üreticiler olarak bizi tatmin eden bir fiyat olmamıştır. Bu konunun tekrar gündeme alınarak refah payının verilmesini talep ediyoruz” görüşünü dile getirdi. Bu arada ANKA’ya konuşan bir çay üreticisi, artan maliyetlere dikkat çekerek,  "Gübre, işçi, masraf için yeterli değil. Gönül isterdi 20 TL olsun.  Enflasyon durursa tamam ama enflasyon öyle değil ki. Neredeyse yüzde 300 olmuş. Çaya ne fiyat verirse versin artık kurtarmaz" dedi.