Gıda ürünlerinde KDV yüzde 1’e düşürüldü ama üretim maliyetlerinde iyileştirme yapılmadı. Çay üreticilerinin kullandığı gübrenin fiyatı geçen yıla göre yüzde 300 arttı. Çay alım fiyatının da 3 kat artırılması talep ediliyor.

Çay üreticileri gübre fiyatına tepkili

Dilan Şahinbaş

Tarımda gübreleme dönemi yaklaşırken, gübre fiyatlarındaki artış üreticileri tedirgin ediyor. Çay üreticileri, "2022 Yılı Yaş Çay Kampanyası" öncesi çay bahçelerinde kullanılacak olan gübrenin fiyatının 3 kat artmasına tepki gösterdi. Üreticiler yaş çay alım fiyatlarının da en az 3 kat artırılmasını talep ediyor.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, 14 Şubat'tan itibaren üre gübresinin 9 bin 200 lira, 20.20.0 gübresinin 6 bin 100 lira, çay gübresinin de 7 bin 500 liradan satılacağını bildirdi.

Tarım Kredi Kooperatifleri’nden yapılan açıklamada gübre fiyatlarının yüzde 30 indirimli satılacağı belirtilse de üreticiler indirimi aldatmaca olarak değerlendirdi. Tarım Kredi Kooperatfileri tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Başta kimyevi gübre olmak üzere tarımsal girdi fiyatlarında yaşanan artışlarından olumsuz etkilenen üreticilerimize üretim maliyetlerini düşürmek amacıyla üretimi kolaylaştırıcı imkanlar sağlanmaktadır. Bu kapsamda, 14 Şubat 2022 itibarıyla kimyevi gübrelerde yüzde 30'a varan indirimler yapılmış olup, üre gübresi 9 bin 200 lira, 20.20.0 gübresi 6 bin 100 lira ve çay gübresi 7 bin 500 liradan satılacaktır. Sürdürülebilir tarımsal üretim için geçmişte olduğu gibi bundan sonra da daha güçlü bir şekilde üreticimizin yanında yer almaya devam edeceğiz."

Şubat 2021’da yaş çay gübresinin 2 bin 500 lira olduğunu hatırlatan SOL Parti Kemalpaşa İlçe Başkanı Gökhan Şimşek, “Şu an açıklanan rakam 7 bin 500 TL, gübre fiyatımız yüzde 300 zamlandı. Bir yılda 3 kat arttı. Devletin 2021 yılında belirlediği yaş çay taban fiyatı ise 3,87 TL’ydi. Bugün üreticinin zarar etmemesi için gübrede yapılan yüzde 300’lük artışa göre 2022 yılı yaş çay taban fiyatı 11,61 olmalıdır. Yani yaş çay fiyatının da 3 kat artması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Özel şirketlerin önüne geçilsin

Özel şirketlerin de yaş çay için devletin belirlemiş olduğu taban fiyatın altında çay alımı yapmaması gerektiğini vurgulayan Şimşek, “Bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Hem gübre fiyatı artıyor, müstahsilin maliyetleri artıyor. Mazot fiyatları arttı, çay taşıma konusunda maliyetler artıyor, elektrik fiyatları arttı, buna ek olarak müstahsil kota ile mücadele ediyor. Özel şirketler bu kotayı fırsat bilip devletin açıklamış olduğu miktarın çok altında çay alımı yapıyorlar. Taban fiyat uygulamasına bütün çay üreten firmaların zorunlu kılınması gerekiyor. Keyfi bir fiyatlandırma yapmasının önüne geçilmesi gerekiyor” açıklamasında bulundu.