Çay Üreticileri Meclisi, Rize Pazar Meydanı'nda çay taban fiyatının belirlenme sürecine üreticilerin dâhil edilmesi talebiyle yaptığı basın açıklamasında “Gübreleme, toplama, bakım işçiliği, taşıma ve toplama ekipmanları gibi maliyetler hesaplandığında, 18 TL’nin altında verilecek bir taban fiyat bizleri tatmin etmeyecektir” ifadeleri kullanıldı.

Kaynak: Haber Merkezi
Çay Üreticileri Meclisi: Çayda taban fiyat 18 TL olmalı

Çay Üreticileri Meclisi, 2023 yaş çay toplama sezonun başlamasına sayılı günler kala çay taban fiyatlarına ilişkin basın açıklaması yaptı.

Rize Pazar Meydanı'nda yapılan basın açıklamasında metni okuyan Recep Memişoğlu, çay taban fiyatlarının belirlenme sürecine üreticilerin de dahil edilmesi gerektiğini söyledi.

“Üreticilerin sorunsuz bir sezon geçirmesi ve kaygılarımızın giderilmesi gerekmektedir” diyen Memişoğlu çayda taban fiyatının desteklemeyle birlikte 18 TL olması gerektiğini belirtti.

Üreticilerin bir ton çay satarak bir ton gübre alamadığını vurgulayan Memişoğlu, “ Topraklarımız suni gübreye alıştırıldığı için gübreleme yapmadığımızda ürün verimli olmamaktadır. Gübreleme, toplama, bakım işçiliği, taşıma ve toplama ekipmanları gibi maliyetler hesaplandığında, 18 TL’nin altında verilecek bir taban fiyat bizleri tatmin etmeyecektir. Halkın geçim sıkıntısı da dikkate alınmalıdır” ifadelerini kullandı.

“ÇAYKUR’A SAHİP ÇIKMAK ZORUNDAYIZ”

Çay politikasında kalıcı çözümlere ihtiyaç olduğunu belirten Memişoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Çay taban fiyatı belirlenirken üreticilerin talepleri dikkate alınmalı. Özel sektörün insafına terk edilen bir tarım politikası olamaz.  Çay Üreticileri Meclisi olarak, çay üreticilerinin örgütlenmesini ve taleplerini dile getirmeye devam edeceğiz. İktidarın üretici aleyhine çıkarmaya çalıştığı çayda talan yasası olan Çay Kanun Teklifi’ne karşı çıktık ve kamuoyu oluşturduk. Kanun teklifini geri çektirdik, ancak mecliste bekletildiğini ve ilk fırsatta çıkarılacağını biliyoruz.”

Üreticilere seslenen Memişoğlu, “Birlik olmalı örgütlenmeliyiz. Bizim birbirimizden başka sığınacağımız limanımız yoktur. Alın terimize sahip çıkmazsak seçimler bittiğinde kaderimize terk edileceğiz. Kısa vadeli çözümlerin değil uzun vadeli çözümlerin parçası olmalıyız. Çay geleceğimizdir. Çaya ve Çaykur’a sahip çıkmak zorundayız” ifadelerini kullandı.

Açıklama Memişoğlu’nun “Bizleri seçimden seçime hatırlayanlara, taleplerimizi dikkate almayanlara sandıkta gereken dersi vereceğimizden emin olabilirsiniz” ifadeleriyle son buldu.

Açıklamada üreticilerin talepleri şöyle sıralandı:

  • Taban fiyat 18 TL olmalı ve bu fiyat özel sektörü de bağlayıcı olmalıdır.
  • Gübreden KDV kaldırılmalı ve sübvansiyon edilmelidir.
  • Çayımız uluslararası fiyat dalgalanmalarına maruz kalmamalıdır.
  • Çaykur kesinlikle satılmamalı ve üretici temsiliyetine açılmalıdır.
  • Sözleşmeli tarım üreticiyi özel sektöre muhtaç etmek demektir, kesinlikle sözleşmeli üreticiliği kabul etmeyeceğiz.