Çayan'ı öldüren polis saldırmayı meslek edinmiş

AYDIN DEMİR @_demiraydin - aydindemir@birgun.net

Yalova'da 27 Mayıs 2012'de bir kavgayı ayırmaya çalışırken, “Astımım var biber gazı sıkmayın” dediği halde sıkılan biber gazı sonucu yaşamını yitiren Çayan Birben Davası'nda tutuksuz yargılanan polis İbrahim Baltacı’nın, daha sonra başka bir kişiyi ‘döverek yaralama’ suçundan yargılandığı ortaya çıktı. Birben davasında sürekli mağdur olduğunu iddia eden Baltacı’nın “yaralama suçu”ndan yargılandığı dava Yalova 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde sürüyor. Av. Sabri Kuşkonmaz , “Baltacı, öldürme işin alışkanlık haline getirmiş” dedi.

YİNE TUTUKLANMADI
Çayan Birben’in ölümüne ilişkin dava bugün Yalova Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Birben ailesinin avukatı Sabri Kuşkonmaz’ın 'Taksirle ölüme sebebiyet vermek' suçlamasıyla yargılanan polisler Tekin Ceyhan, Ercüment Küçükakça ve İbrahim Baltacı’nın tutuklanması talebi reddedildi.

Av. Kuşkonmaz olayın meydana geldiği yerde bulunan internet kafedeki olayla ilgili görüntülerin incelenmesi talebine halen yanıt verilmediği belirtti. Av. Kuşkonmaz delillerin karartıldığı yönünde şüphelerinin artığını belirterek, sanıkların tutuklu yargılanmalarını istedi.

AVUKATTAN PİŞKİN SAVUNMA
Sanık polislerin avukatı Ali Çelik ise "Dava kapsamında ifade veren bazı tanıklar kendilerinin biber gazından etkilenip hastanede tedavi gördüklerini söylemişlerdi. Ancak hastane kayıtlarında bu adamların hastaneye hiç gitmedikleri belirtiliyor. Müvekkillerimin mahkumiyetine yönelik bir kumpas var" ifadelerini kullandı. Duruşmada tutuksuz yargılanan polislerden İbrahim Baltacı ise, "Nasıl bir kumpas içerisinde olduğumuz ortaya çıkıyor" ifadelerinde bulundu.

DİĞER DAVA DOSYAYA GİRDİ
Mahkeme bir sonraki duruşmayı 5 Kasım’a ertelerken Ali Tıp Kurumu’ndan biber gazının insan sağlığına zararlı olup olmadığına dair yazılan yazının yanıtının gelmesine karar verdi. Mahkeme, ayrıca Avukat Sabri Kuşkonmaz’ın talebi üzerine sanık polis İbrahim Baltacı hakkında 2. Asliye ceza Mahkemesi’nde açılan davanın iddianame örneğinin incelenmesine karar verdi.

‘ÖLDÜRMEYİ ALIŞKANLIK YAPMIŞ'
BirGün’e konuşan Av. Kuşkonmaz, “Bu duruşmada görüldü ki, Çayan’ı öldürenler arasındaki İbrahim Baltacı, daha öncede benzer suç işlemiş. Baltacı, öldürme işin alışkanlık haline getirmiş. Çayan’ı öldürdük, haklıyız ve buna rağmen bizi yargılıyorsunuz’ demenin başka bir hali” ifadelerinde bulundu.

'NEREDEYSE BİZ SUÇLU ÇIKACAĞIZ'
Duruşmanın ardından kendilerine kumpas kurulduğunu iddia eden polislere Çayan Birben’in annesi Gücel Birben tepki gösterdi. Anne Birben, "Neredeyse biz suçlu çıkacağız. Ben oğlumu gömdüm” diyerek tepkisini dile getirdi. Duruşmayı takip eden ÖDP Eş Genel Başkanı Alper Taş ise mahkemeden çıkacak kararın hiçbir gencin polis ve devlet şiddetiyle yaşamını yitirmemesi konusunda kararı önemesediğini ifade etti.