Rize İkizdere'de, yandaş şirketlerden Cengiz İnşaat’ın limanı için yapılmak istenen taş ocağına karşı yurttaşlar direnişte. Çadır kurup nöbet tutan yurttaşlar, "Bu cennet vadiyi yok ettirmeyeceğiz" dedi. Dün gerçekleştirilen eyleme, İkizdere Dernekler Federasyonu, SOL Parti ve CHP’liler de destek verdi.

Çayımızı, doğamızı Cengiz’in madenine teslim etmeyiz

GÖKAY BAŞCAN

Rize’de Lojistik Merkez ve Liman Projesi’nin inşa edileceği deniz üzerindeki alanın dolgusu için 16 milyon tona yakın taş alınması kararlaştırılan İkizdere ilçesi Cevizlik köyünde açılacak taş ocağına bölge halkı tepkili. Yeşil vadide yaşam ve tarım alanlarının zarar göreceğini belirten yöre halkı taş ocağına karşı nöbet başlattı.

Cengiz Holding tarafından sit alanına açılmak istenen bazalt ocağına karşı bir araya gelen bölge halkı ekolojik tahribata izin vermeyeceklerini belirtti. İkizdere Dernekler Federasyonu Başkanı Ziya Yıldırım, “Eşsiz doğaya sahip İskencedere vadisi yok olmakla karşı karşıyadır” dedi. İkizdere’nin WWF tarafından dünyada biyolojik çeşitlilik açısından 200 ekolojik alandan birisi olduğunu hatırlatan Yıldırım, “İkizdere bölgesinde daha önce açılan üç taş ocağına yeni açılacak taş ocakları ile ‘taş ocağı bölgesi’ haline gelecektir. Bu bölgede yaşayan köylüleri direk ilgilendiren ve geçim kaynakları yaşam alanlarını ortadan kaldıracak, doğal yaşamı ve ekolojik dengeyi alt üst edecek bu girişimler bölgedeki köylülere danışılmadan yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

cayimizi-dogamizi-cengiz-in-madenine-teslim-etmeyiz-860093-1.

Bölge halkının önemli geçim kaynağı olan çaya da büyük zarar vereceğini ifade eden Yıldırım şöyle konuştu: “Organik çay üretimi, özellikle son yıllarda hayvancılığın bitmesiyle köylülerin önemli geçim kaynaklarından biri olmuştur. Taş ocağının yaratacağı tahribatla halk bu yaşam kaynaklarını da kaybedecektir. Verilen yanlış kararlardan dönülmesi oldukça kolaydır. Geri dönüşümü olmayan yıkım ve talan yapıldığın da, bunun sorumluluğunun hiçbir haklı gerekçesi olmayacaktır.

Dün gerçekleştirilen eyleme yaşam savunucularının yanı sıra İHD temsilcileri, Derelerin Kardeşliği üyeleri, Çay Üreticileri Temsilciği, ÇGD, Sol Parti ve CHP Kadın Komisyonu üyeleri de katıldı.