İstanbul Kent Savunması bileşenleri, Galatoport Projesi'nin ÇED toplantısını protesto ederek açtırmadı. Toplantı salonu sloganlarla yankılandı. Bakanlık yetkilisi gerçeğe aykırı tutanak tuttu

'ÇED toplantısı değil kukla tiyatrosu'

OLGU KUNDAKÇI

İstanbul'da Karaköy'den Tophane'ye kadar uzanan sahil şeridine Doğuş Grubu tarafından yapılması planlanan Galataport projesinin Karaköy Yolcu Salonu'nda yapılmak istenen ÇED toplantısı, İstanbul Kent Savunması bileşenleri tarafından protesto edildi. ÇED sürecini meşru görmeyen grup toplantıyı açtırmazken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve şirket yetkilileri tarafından tutulan tutanakta toplantının açılamadığına dair ibare yer almadı. Bunun üzerine Mimarlar Odası Avukatı Can Atalay tarafından toplantının açılamadığına dair tutanak tutuldu. İstanbul Kent Savunması üyelerinin de imzaladığı bu tutanakta toplantının hiç açılmamasına karşın Bakanlık yetkilisi tarafından düzenlenen gerçeğe aykırı tutanağın görevi kötüye kullanma niteliğinde olduğu belirtildi. 

Avukat Can Atalay, Bakanlık ve şirket yetkililerine “Hangi hükme uydunuz. Bu toplantıda kimseye haber vermeden hukuksuzluğunuzu meşrulaştırmanıza izin vermeyeceğiz. Yurttaş katılımı  yurttaşların söz yetki ve karar sürecine tam katılımı sağlanması amacındadır. Ancak bu bir kukla tiyatrosudur” diye seslendi. 


'BU TOPLANTI MEŞRU DEĞİLDİR'

Karaköy Yolcu Salonu önünde basın açıklaması yapan İstanbul Kent Savunması adına konuşan Prof. Dr. Zerrin Bayraktar, “2005 yılından beri Beyoğlu'nun kabusu olan Galataport Projesi, bütün yasalara, koruma kanunlarına aykırı bir şekilde hayata geçirilmek isteniyor. Bütün süreçlerden habersiz olduğumuz, ihale, plan-proje aşamalarından bilinçli biçimde uzak tutulduğumuz bu projenin ne hikmetse göstermelik kısmından haberdar oluyoruz. Yasal prosedür gereği yapmaları gereken ve bu projede halkın katılımının olduğu yalanını söyleyecekleri mecralar için yapılan bu ÇED toplantısı bizim nazarımızda hiçbir meşruiyete sahip değildir” dedi.

Galataport projesinin, iptal edilen Beyoğlu Kentsel Sit Alanı Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı'na da aykırı olduğunu belirten Bayraktar, “Bütün uyarılara rağmen ve Beyoğlu'nun henüz bir koruma imar planı yokken böylesine büyük ve çevresini dönüştürecek bir projenin hayata geçecek olmasıc Beyolğu'na geri dönüşü olmayan zararlar verecektir” dedi.



'YARGI ÇİĞNENİYOR'

Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Sami Yılmaztürk ise “Galataport adı altında daha önce yapılan proje  Anayasasamıza kıyı kanununa aykırı bulunduğu için Danıştay tarafından iptal edilmiştir. Bugün yargı kararlarına rağmen, daha önce Galataport bölgesinde alınmış bir yargı kararı varken tekrar bunun önümüze sürülmesi hukukun çiğnenmesidir” dedi. CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da kent hakkı savunucuların Galataport protestosuna destek verdi.