Şam, Moskova’daki 4’lü zirvede, Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilmesinin görüşüldüğünü aktardı. Ankara’dan gelen Erdoğan-Esad görüşmesi ısrarı somutlaşmazken, cihatçılar bu durumdan rahatsız.

Çekilme masada
Fotoğraf: İHA

Türkiye, Suriye, Rusya ve İran’ın savunma bakanları ile istihbarat müsteşarlarının Moskova’da önceki gün gerçekleştirdiği toplantının ardından, Şam yönetiminden açıklama geldi. Suriye Savunma Bakanlığı, toplantıda Türkiye’nin Suriye topraklarından çekilmesinin görüşüldüğünü bildirdi. Görüşmenin ‘olumlu’ geçtiğini aktaran Suriye devlet ajansı SANA’nın haberinde, şu ifadeler kullanıldı: “Suriye, Rusya, İran ve Türkiye’nin savunma bakanları Moskova’da Türk kuvvetlerinin Suriye topraklarından çekilmesini ve uluslararası M4 otoyoluna ilişkin anlaşmanın uygulanmasını görüştüler."

‘MUTABIK KALDIK’

Ankara-Şam ilişkilerinin normalleştirilmesi için atılabilecek somut adımların ele alındığı zirveye ilişkin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da açıklama yaptı. Dörtlü toplantıda çeşitli konularda karşılıklı görüş alışverişinde bulunulduğunu ifade eden Bakan, şöyle dedi: “Muhataplarımızın değerlendirmelerini dinledik, kendi görüş ve değerlendirmelerimizi aktarma fırsatı bulduk. Bölgeye barış, istikrar ve huzurun getirilmesi konusunda bu çalışmalara ihtiyaç olduğu konusunda taraflarla mutabık kaldık.”

Akar, MİT Başkanı Hakan Fidan, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İran Savunma Bakanı Mohammad Reza Aştiyani ve Suriye Savunma Bakanı Ali Mahmud Abbas önceki gün Moskova’daki toplantıda hazır bulunmuştu. Milli Savunma Bakanlığı ve Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamalarda, "Suriye topraklarında her şekliyle terör örgütleri ve tüm aşırılıkçı gruplarla mücadele", "Suriyeli mültecilerin topraklarına dönmelerine yönelik çabaların yoğunlaştırılması" şeklindeki ifadeler öne çıkmıştı.

CİHATÇILAR RAHATSIZ

Suriye’nin kuzeyinde etkili silahlı İslamcı gruplardan Heyet Tahrir el Şam (HTŞ) ve Ankara ile iyi ilişkileri bulunan Ahrar el Şam, ‘normalleşme’ çabalarına tepkili. Ahrar el Şam’dan yapılan açıklamada, "Esad ile uzlaşmaya yanaşmayacağız" denilmişti. İdlib’i kontrol eden HTŞ’den yapılan açıklamada da Türkiye’nin Suriye ile normalleşme girişimleri ‘U dönüşü’ olarak nitelendirilmişti.

***

ESAD İLE GÖRÜŞME YAKIN MI?

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Erdoğan’la, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yüz yüze görüşebileceğini söyledi. Çavuşoğlu, "Mayıs ayı içinde tarih önerileri oldu, seçime çok yakın. Mayısın başında bir teklif gelmişti ama İran Cumhurbaşkanı, Suriye’ye gideceği için olmadı. Şimdi bir tarih üzerinde çalışıyorlar” dedi.