Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının bu yılki anmasında, Denizler’in avukatı Halit Çelenk sevenlerince Üç Fidan’ın yanına uğurlandı...

SERHAT BOZTAŞ-DENİZ DALAK-ÇAĞIN ANIL EROL  ANKARA

 

68 Hareketi’nin devrimci önderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan idam edilişlerinin 39’uncu yılında mezarları başında saygı geçişiyle anıldı. Geçtiğimiz gün (5 Mayıs) yitirdiğimiz ve Deniz Gezmişlerin Avukatı Halit Çelenk de sonsuzluğa uğurlandı.

Karşıyaka Mezarlığı 2 Nolu Kapı önünde dün bir araya gelen Halit Çelenk ve Denizlerin yoldaşları ve dostu binlerce kişi “Halit Çelenk ölümsüzdür”, “Deniz, İbo, Çayan savaşa devam”, “Yusuf, Hüseyin, Deniz sürüyor sürecek mücadelemiz” sloganlarıyla bir anma gerçekleştirdi. Anma etkinliğine, ÖDP, EMEP, TKP, BDP, ESP, DÖP, EHP, Mücadele Birliği, BDSP, Halkevleri, Kaldıraç, Tüm-İGD, Devrimci 78’liler Federasyonu, 68’liler Dayanışma Derneği, Devrimci 78’liler Girişimi, ÇHD, KESK, DİSK’in yanı sıra aralarında Devrimci Gençlik ve Gençlik Muhalefeti’nin de bulunduğu çok sayıda gençlik örgütü ve CHP de katıldı.

Yaşamını yitiren Halit Çelenk’in karanfillere bezenmiş tabutunun bulunduğu Karşıyaka Mezarlığı 2 Nolu kapısı girişinde Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan şahsında tüm devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. Katılımcı kurumlar adına ortak açıklamayı SES Ankara Şube Başkanı İbrahim Kara gerçekleştirdi. Kara, "6 Mayıs aynı zamanda Kızılderede katledilen Mahir Çayanları, Diyarbakır zindanlarında işkence ile katledilen İbrahim Kaypakkayaları ve her kuşaktan devrimciyi andığımız gündür. Biz burada aynı zamanda Mazlum Doğan şahsında katledilen Kürt gençlerini, katliamlara uğrayan Alevi halkını anıyoruz” dedi. Deniz Gezmiş ve yoldaşlarının emperyalizme karşı verdiği mücadele güncelliğini koruduğunun altını çizen Kara, emperyalizme karşı 68 hareketinin devrimci ruhunu kuşanarak, sınıfsız ve sömürüsüz bir dünya için verilen mücadeleyi omuz omuza yürütme çağrısı yaptı.

ÖLECEĞİ GÜNÜ O SEÇTİ

Halit Çelenk’in kızı Ferda Özyurdu, Deniz Gezmişlerin yoldaşı ve avukatı olan Halit Çelenk’in yaşamı boyunca sosyalizme odaklandığının altını çizerek şöyle konuştu: “O hukuk mücadelesiyle siyasal düşüncesini başarıyla birleştirerek TİP’ten ÇHD’ye bir çok şekilde sürdürdü. Deniz’i, Hüseyin’i, Yusuf’u yılmadan savunan babam Halit Çelenk’e selam olsun. O her zamanki kararlılığı ve bu sefer naşıyla aramızda.” Diğer kızı Kızı Serpil Güvenç, de “Bugün babamın, yoldaşımın Denizler’e katıldığı gün.

Onların düşüncesiyle sınıfsız bir dünya ve sömürüsüz bir toplum düşüncesiyle öyle yoğrulmuştu ki bu günü seçti ölürken. Babam baş eğmemeyi, inanmayı, dik durmayı son nefesine kadar öğretti” şeklinde konuştu.

ÜÇ FİDANIMIZIN YANINA BİR ÇINAR

Anmada konuşan Yazar Aydın Çubukçu da, “Halit Çelenk, mücadele azmi ve kararlılığının son ürünü olarak bugün ölmeyi başardı. Geçen yıl bu yılki anmada aramızda olacağını söylemişti. O düşünceleri, söyledikleri ve yazdığı her kelimeyle aramızda devrimci bir öğretmen olarak var olmaya devam edecek. O kararlılığının bir ürünü olarak Deniz Gezmişleri izledi ve onun sayesinde bu döneme aktarıldı. Bir hukukçu, aydın ve devrimci olarak mücadelemize kattığı değerler çok büyüktür. O en yüksek hukuk ile en yüksek mücadele örneğini sergiledi. Üç fidanımız vardı şimdi yanına bir çınar getirdik” dedi.

Konuşmaların ardından yürüyüşe geçen kitle Deniz’in, Yusuf’un, Hüseyin’in mezarlarının önünden saygı geçişi yaparak karanfiller bıraktı. Cenaze namazı kılınmak üzere mezarlıktaki camiye kaldırılan Halit Çelenk’in naaşı ise vasiyeti üzerine ailesi, dostları ve yoldaşlarının omuzlarında Deniz Gezmiş’in mezarının yakınına gömülerek, enternasyonal marşı eşliğinde defnedildi.