68 kuşağı devrimcilerinden Halil Çelimli hayata gözlerini yumdu.

ESRA KOÇAK-DENİZ DALAK

68 kuşağı devrimcilerinden Halil Çelimli hayata gözlerini yumdu. Ankara’daki Devrimci Gençlik hareketinin önemli isimlerinden olan Halil Çelimli’nin cenazesi, vasiyeti üzerine Kocatepe’de Taylan Özgür’ün Cebeci’deki mezarının yanına gömüldü.
Birkaç yıl önce yakalandığı kanser nedeniyle yaşamını yitiren Çelimli için arkadaşları “68 ruhunu kaybettik” değerlendirmesinde bulundular.
DEVRİMCİ OLARAK YAŞADI VE ÖLDÜ
Dev Genç Eski Başkanı Attila Sarp “Halil son yolculuğuna çıkarken bile arkadaşlarını bir araya topaldı, onlara son iyiliğini tartışmaların değil, mücadelenin olduğunu göstererek yaptı” derken, '68 kuşağından Halil Çelimli’nin arkadaşı Vahap Erdoğdu ise “Halil, Anadolu’nun kavruk bir çocuğuydu, bir devrimci olarak yaşadı, bir devrimci olarak öldü” ifadesini kulandı.
Halil Çelimli’nin 12 Mart döneminde avukatlığını yapan Orhan İzzet Kök Çelimli’nin hayatını devrime ve sosyalizme adadığını dile getirirken kanserden kaynaklı çok zor günler yaşadığını daha fazla acı çekmemesinin teselli verici olduğunu belirtti ve “Halil’e dayanmak zor” dedi.
Dev Genç Merkez Komite Üyesi Tayfun Mater de Halil Çelimli için şunları söyledi: “Yaklaşık 50 yıllık arkadaşımdı Halil benim. ODTÜ Sosyalist Fikir Kulübü’nün en önemli adamlarından olan Halil, Commer’in arabasının yakılmasına da öncülük etmiştir. Onun ‘hocam’ demesini, naif yanını çok arayacağız.”

Çelimli, ‘Yendim onu’  diyerek gitti

Ankara’daki gençlik hareketinin önemli isimlerinden Çelimli, Denizli’nin Tavas ilçesinden gelip, 1967 yılında ODTÜ’ye girdiği günden itibaren, devrimci mücadelenin ön saflarında yer aldı. 1969 yılında “Vietnam kasabı” diye bilinen dönemin ABD Ankara Büyükelçisi Commer’in arabasının ODTÜ’de yakılmasına öncülük eden gençlerdendi.
Sinan Cemgil’in, Taylan Özgür’ün, Yusuf Aslan’ın ve o kuşaktan birçok gençlik önderinin eylem arkadaşıydı. Filistin’e ilk gidenlerdendi.
12 Mart’ta tutuklandı. Hapishane çıkışı Türkiye Sosyalist İşçi Partisi’nde Genel Yönetim Kurulu üyesi ve Ankara il yöneticisi olarak yer aldı.
12 Eylül döneminde bu defa TKP davasından yargılanıp hapis yattı, işkenceler gördü. ÖDP’de üye olarak çalıştı. Birkaç yıl önce kanser hastalığına yakalandı. Mücadeleci kişiliği ve azmiyle kanseri de geriletti. Çelimli, “Yendim onu” diyecek kadar toparlamıştı ki hastalığı 2 yıl önce yeniden nüksetti.
Hastalığına rağmen olabildiğince her mitingde, her anmada ve eylemde bulundu. Her yıl 31 Mayıs’ta Sinan Cemgil’in mezarı başında geleneksel konuşmayı yapmaktan geri durmadı.