Ülke, Taksim saldırısının yaralarını sarmaya çalışıyor. Üzerinden 4 gün geçmesine rağmen saldırıyı henüz üstlenen çıkmadı. İktidarın çelişkili açıklamaları sis perdesini büyütürken saldırıyı kimin ve ne amaçla yaptığı gibi onlarca soru hâlâ yanıtlanmayı bekliyor.

Çelişkiler yumağı büyüyor
Fotoğraf: AA

Politika Servisi

Taksim’de 6 kişinin yaşamını yitirdiği, 81 kişinin yaralandığı bombalı saldırının üzerinden 4 gün geçti. Saldırıya ilişkin yanıtlanmayı bekleyen onlarca soru ortada duruyor. Resmi makamlardan verilen her yeni bilgi ise olayı daha karmaşık hale getiriyor. Patlamanın hemen ardından başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olmak üzere emniyet ve valilikten yapılan açıklamalarda PKK/PYD işaret edildi. Ancak PKK kanadından yapılan birden fazla açıklamada saldırıyı üstlenmedikleri duyuruldu. Olayı Suriye’deki cihatçı örgütlerden birinin gerçekleştirmiş olabileceği ihtimali de geçerliliğini korurken kimsenin üstlenmediği, iktidarın çelişkili açıklamalarıyla kör düğüme dönen terör eylemi adeta sahipsiz kaldı. İktidar, dünyanın en büyük istihbarat servislerinden birine sahip olmakla övünürken dört gündür aydınlatılmayan saldırıya ilişkin öne çıkan soruları bir kez daha derleyelim.

Gözaltına alınanlar kim?

Saldırının gerçekleştiği 13 Kasım’dan bu yana 51 kişi gözaltına alındı. Bu kez benzer eylemler sonrası gözaltına alınması normal karşılanan “olağan şüpheliler” değil de yabancı uyruklulara operasyon düzenlendi. Türkiyeli tek iz MHP ilçe Başkanı düzeyinde kaldı.

Saldırı ÖSO kaynaklı mı?

Emniyet birimleri saldırganın Afrin’den geldiğini iddia etti. Ancak saldırganın İdlib kaynaklı olabileceği de tartışmalar arasında. Diken’de yer alan habere göre patlamanın planlayıcısı olduğu iddiasıyla gözaltına alınan Ammar Jarkas’ın Türkiye’de şirket kurduğu, sosyal medya hesabından yayımladığı fotoğraflarda da tank, silah ve askeri kıyafetle fotoğraflar çektirdiği görülüyor. Jarkas, eylemin planlayıcısı mı? Fotoğraflar radikal İslamcı bir örgütün etkin olduğu bölgelerden birinde mi çekildi? Öte yandan saldırıyı "komplo" olarak nitelendiren PYD Eşbaşkanı Salih Muslim, yakalanan kişinin ÖSO gibi gruplarla bağlantısı olduğunu iddia etti.

•Saldırgana eşlik eden şahıs nerede?

Saldırgana Taksim’e kadar eşlik eden B. isimli şahıs hâlâ yakalanamadı. Şahsın onlarca kameraya rağmen neden kamuoyuna bir fotoğrafı dahi paylaşılmadı? Fotoğrafın paylaşılması emniyet güçlerinin işini daha kolaylaştırmaz mı?

Soylu ve Erdoğan neden çelişti?

Bakan Soylu ABD büyükelçiliğinin ‘taziye mesajını kabul etmiyoruz’ derken MHP Lideri Devlet Bahçeli ise taziyeyi ‘sahte ve samimiyetsiz’ buldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın taziye için teşekkür ettiği ülkelerden birinin ABD olması dikkat çekti.

Valilik MHP’li başkanı neden savundu?

T24’ün haberine göre, Emniyet’in, İlhan’ın üzerine kayıtlı telefon hattından, şüpheli Ahlam Albashır ile görüşme trafiği tespit ettiği ve bu nedenle İlhan’ı ifadeye çağırdığı öğrenildi. Şırnak Valiliği, görüşme olduğu iddiasını yalanladı. Hattın MHP’li İlhan adına ‘yasa dışı olarak çıkarıldığı’ belirtildi.

•Erdoğan neden üzerinde çok durmadı?

Saldırının hemen ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan G20 Zirvesi’ne uçtu. Saldırının PKK tarafından gerçekleştiğini söyleyen Erdoğan, dün Zirve’den yaptığı açıklamalarda da "DEAŞ’la mücadele bahanesiyle terör örgütüne destek verenler de dökülen her damla kana ortaktır" ifadelerini kullandı. Bu iki açıklama dışında Erdoğan sessizliğini korurken öne çıkan açıklamaları Bakan Soylu yaptı. Erdoğan meselenin üzerine neden yeterince gitmedi?

Soylu ile Emniyet arasında diyalog eksikliği mi var?

Soylu ve İstanbul İl Emniyet Müdürü Zafer Aktaş arasındaki gerilim iddiası da istihbarat zaafını akıllara getirdi. T24 yazarı Tolga Şardan, Bakan Soylu’nun Sarallar operasyonunda kendisine neden haber verilmediği sorusu üzerine İstanbul İl Emniyet Müdürü’nün ‘sızıntı oluyor’ yanıtı verdiğini iddia etmişti. Öte yandan bugüne kadar Soylu’nun iddialarıyla ilgili belgeler ortaya konmadı. Savunma Bakanlığı’ndan sınır ihlaline dair bir bildirim yapılmazken MİT’ten de konuyla ilgili bir açıklama gelmedi.

Saldırıların devamı gelir mi?

Saldırıyı kimsenin sahiplenmemesi sis perdesini genişletti. Saldırıların devamı gelir mi? Sorusu endişeleri artırdı. Akıllara 7 Haziran ile 1 Kasım 2015 arası yaşanan kanlı süreci getirdi.

***

BOMBAYI TESLİM EDEN İSİM NEREDE?

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi. Özkoç, İstanbul İstiklal Caddesi’nde 6 yurttaşın yaşamını yitirdiği bombalı terör saldırısı sonrasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun "Milletimize mahcubuz" açıklamasına tepki gösterdi. Soylu’nun derhal görevden alınması gerektiğini söyleyen Özkoç, "İçişleri Bakanı, terör örgütünün böyle bir saldırısından sonra milletimize ‘mahcubuz’ cümlesi ile bu olayı hafifletmek istiyorsa İçişleri Bakanı bir alçaktır" dedi. Alınan tedbirlerin yetersiz olduğunu da dile getiren Özkoç, “Aldıkları tedbiri söylüyorum size, Taksim’deki saksıları toplattılar, ağaçları söktüler, bankları kaldırttılar. Terörle mücadele bu mudur? Türkiye Cumhuriyeti’nin İçişleri Bakanlığı’nın aldığı tedbir bu mudur? Bu kadar basit midir? Bombayı terörist kadına teslim eden, organizasyonu yapan karanlık isim nerede? Onunla beraber gelen, kalan, bombayı ona teslim eden, ondan sonra ortadan kaybolan adam nerede?" diye sordu.

***

ALEVİ ÖRGÜTLERİ TAKSİM’DEYDİ

Alevi dernekleri temsilcileri, Taksim’de saldırının gerçekleştiği yere karanfil bıraktı. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı, burada yaptığı açıklamada terörü lanetlediklerini söyledi. Dernekleri Federasyonu Başkanı Celal Fırat, "Türkiye’de olan bütün katliamları herkesin kınaması lazım. Bizler Alevi örgütleri olarak özellikle itikat inancımızda bir insanı katleden hangi inançtan olsa cemevlerimize almayız. Biz bu şiddeti kınıyoruz. Onları saygıyla yad ediyoruz. Türkiye’de bu meselelerin artık konuşmaktan çıkartılıp, yoğun bir boyutta el ele olmamız lazım. Hep beraber terörü lanetlememiz lazım. Gerçekten finansman eden kimse yüzüne bakılmaması lazım" dedi. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez ise, "Terörün her türlüsünü lanetliyoruz. Toprağa düşen canlarımızı saygıyla hürmetle anıyorum. Türkiye bunlardan çık acı çekti. Bu bir insanlık suçudur" diye konuştu.

***

OPERASYON ALTYAPISI HAZIRLANMAK MI İSTENİYOR

Tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 6 kişinin yaşamını yitirdiği İstanbul Taksim’de gerçekleşen bombalı saldırıya ilişkin 11 soru yöneltti. T24’e yazdığı ‘İstiklal’deki vahşi katliam | Sadece soruyorum’ başlıklı yazısında mart ayında Yüksekova’da bir polisin aracında 52 kilogram patlayıcıyı da hatırlattı. Demirtaş yönelttiği sorular arasında “Süleyman Soylu, kendisi İdlib’deyken İstiklal’de patlatılan bombanın kaynağını, ayağının tozuyla indiği İstanbul’da neden alelacele Kobani ve Afrin olarak açıkladı? Yoksa seçim öncesi, Suriye’ye bir sınır ötesi operasyonun altyapısı mı hazırlanmak isteniyor?” ifadeleri de yer aldı.