Cemevi sözü seçim yatırımı

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Gani Kaplan, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün "Cemevlerinin hukuki anlamdaki taleplerini yerine getireceğiz" sözlerini değerlendirdi.


Gül’ün Dersim’deki cemevi ziyareti sırasında, "Özellikle cemevlerinin hukuki anlamdaki taleplerini yerine getireceğiz. Bunlar haklı taleptir" sözlerini inandırıcı bulmayan PSAKD Genel Başkanı Kaplan, Gül şunları söyledi: “Alevilerin cemevleriyle ilgili isteği sadece, cemevi kelimesinin arkasına hiçbir sıfat getirilmeksizin ‘Cemevleri Alevilerin ibadethanesidir’ cümlesinin yasalarda yer alması, ilgili yasalarda ibadethane tanımlaması yapılırken sonuna bir de cemevinin eklenmesidir. Devlet daha önce bununla ilgili çeşitli adımlar attı. Alevilik açılımı yaptı, 2-3 yıla yakın bir çalıştay yürüttü ve rafa kaldırdı.

‘Cemevlerinin yasal statüsünü kabul edeceğiz, Alevilerin bu taleplerini yerine getireceğiz’ denilerek açılımlar yapılmasını biz samimi bulmuyoruz. Bunu seçim yatırımı olarak görüyoruz. Diyanet İşleri Başkanlığı, şimdiye kadar Alevi asimilasyonuyla ilgili baş sorumludur. Biz Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılmasını istiyoruz. Kaldırılmasını istediğimiz bir kuruma biz bağlanmak ister miyiz, istemeyiz. Diyanet İşleri Başkanlığı kuruluş amaçlarını geçmiştir. Bizim için sadece cemevlerimiz tanınsın, ‘Yasal ibadethanedir’ densin, bu yeter. Aslında Alevilerin, cemevlerinin tanınmasına da artık ihtiyaçları yok. Çünkü tanındı, herkes biliyor artık; Avrupa da biliyor, dünya da biliyor, herkes biliyor ki Türkiye’de Alevilik diye bir din var ve bunun da ibadethanesi cemevleridir. Devletin artık buna dönük bir akreditasyon çekmesine gerek yoktur. Şu anda Türkiye’de çok ciddi olarak hükümetin değer kaybı vardır; asgari ücretteki vergilerin düşürülmesi, dolara müdahale edilmesi gibi şeyler de bir seçim yatırımıdır. Bu seçim yatırımlarından birisi de Alevilere yöneliktir. Aleviler 20 yıldır bu iktidardan çektiği zulmü ne Osmanlı döneminde ne Selçuklu döneminde ne de Cumhuriyet’in diğer iktidarları döneminde çekmemiştir. Çok katliamlar yaşadık ama bu hükümet Alevileri değil Aleviliği bitirmeye yönelik aksiyonlar içerisinde.

ANKA