Mersin Cemevi, CHP, DSP, DEHAP, SHP yöneticileri ile Alevi kurumlarının temsilcilerinin hazır bulunduğu törenle açıldı. 'Cemevleri ibadet yerleri değildir' diyen Başbakan Erdoğan'ı protesto gösterisine dönüşen açılışta konuşan C

Mihriban Amanoğlu - Mersin

Mersin Cemevi, CHP, DSP, DEHAP, SHP yöneticileri ile Alevi kurumlarının temsilcilerinin hazır bulunduğu törenle açıldı. 'Cemevleri ibadet yerleri değildir' diyen Başbakan Erdoğan'ı protesto gösterisine dönüşen açılışta konuşan CHP lideri Baykal "Türkiye'nin harcında Aleviler'in olması büyük şans" derken Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Turgut Öker de "Biz Aleviler olarak ülke bütünlüğüne, devlet adamlarına saygılıyız. Ama Erdoğan'a saygı duymuyoruz" diye konuştu. DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in de hedefinde Başbakan Erdoğan vardı.
Hacı Bektaş-i Veli Kültür Derneği Mersin Şubesi'nce yaptırılan Mersin Kültür Merkezi ve Cemevi dün düzenlenen törenle açıldı.
Açılış törenine CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in yanısıra Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker, Alevi-Bektaşi Birlikleri Federasyonu Genel Sekreteri Atilla Erdem, SHP Genel Başkan Yardımcısı Bedri Derin, DEHAP Genel Başkan Yardımcısı Alaattin Erdoğan ve kırkı aşkın CHP milletvekili ile 10 bine yakın yurttaş katıldı.
Açılış konuşmasına "Cemevlerini yapmak için 80 yıl beklememiz mi gerekiyordu" diye başlayan Avrupa Alevi Birlikleri Federasyonu Başkanı Turgut Öker, Avrupa'da 50'yi aşkın cemevi olduğunu buna karşın Türkiye'de cemevlerinin yasal olarak tanınmadığını söyledi. Öker, "Türkiye'de Alevi toplumuna hakaret eden bir hükümet var. Başbakan Erdoğan, 'Cemevleri ibadethane değildir' diyor. Biz Aleviler olarak ülke bütünlüğüne, devlet adamlarına saygılıyız. Ama Erdoğan'a saygı duymuyoruz. Fetva kurumu gibi, diğer inançları dışlamak, onların ibadethaneleri hakkında yorum yapmak Erdoğan'ın haddi değil. Ama çabaları boşuna. On binlerce insan, Aleviler'in ibadet yerinin cemevleri olduğu şiarını haykırıyorsa, bu ilkel kafalar bunu engelleyemez" dedi.

'MADIMAK BU ÜLKENİN AYIBI'
Aleviler'in politik olduğunu ancak cemevlerinin politize edilmesine izin vermeyeceklerini belirten Öker, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yurttaşlarımızın diri diri yakıldığı Sivas Madımak Oteli'nin bugün et lokantası olarak kullanılması bu ülkenin ayıbıdır. Madımak Oteli, ibret müzesine dönüştürülmeli ki bir daha böyle barbarlıklar yaşanmasın. Sayın Deniz Baykal ve Sayın Zeki Sezer'i de bundan sonra 2 Temmuzlarda Sivas'ta görmek istiyoruz."

BAYKAL: İYİ Kİ VARSINIZ
Mersin Cemevi'nin sadece bir binadan ibaret olmadığını, Cemevi'nin temelinde Hacı Bektaş ve Atatürk felsefesinin yattığını söyleyen CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, geçmişte yaşanan katliamlara rağmen Alevi yurttaşların barış ve birlik felsefesinden vazgeçmediğini söyledi. Baykal, "Alevi yurttaşlar olarak çağdaş geleceğe sahip çıkıyorsunuz. Kadın erkek ayırmıyorsunuz. Barışı her şeyin üstünde tutuyorsunuz. Laikliğe sahip çıkıyorsunuz. Bu, Türkiye'nin gücüdür. Türkiye'nin temelinde ne mutlu ki sizler varsınız" dedi.

SEZER AKP'YE YÜKLENDİ
İnançların ve inanç yerlerinin siyasiler tarafından tartışılması gerektiğini belirten DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'in de hedefinde Başbakan Erdoğan vardı. Sezer, "Cami ve cemevi karşı karşıya getirilmek isteniyor. Oysa ikisi birbirinin alternatifi değil. Çünkü bu tercih meselesidir. Başbakan Erdoğan'ın cemevleriyle ilgili açıklamalarına katılmak mümkün değil. Alevi yurttaşların talepleri karşılanmalı. Aksi takdirde AB İlerleme Raporu'nda yer alan Aleviler'in azınlık olduğu iddiasını gündeme getirenler, hedeflerine ulaşacaklar" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Hacı BektAşi Veli Kültür Merkezi ve Cemevi'nin kurdelesi CHP Genel Başkanı Baykal ve DSP Genel Başkanı Sezer tarafından kesildi. Konuklara aşure ikram edilen açılış töreninde, SHP Genel Başkan Yardımcısı Bedri Derin protokole alınmayınca kısa süreli gerginlik yaşandı.
Yapımına 1998'DE başlanan Mersin Cemevi, 3 bin metrekare kapalı alanda ibadethane, kültür merkezi, sergi salonu ve morg hizmetleri verecek.