CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, 20 yıldır Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) kararlarına rağmen ibadethane statüsü verilmeyen cemevleri için TBMM’ye 30 maddelik kanun teklifi sundu. Teklifin yasalaşması halinde cemevleri resmi ibadethane statüsü kazanacak.

Cemevleri için kanun teklifi

HABER MERKEZİ

CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, TBMM’ye cemevleri için 30 maddelik kapsamlı bir kanun teklifi sundu. Teklif cemevlerinin resmi ibadethane statüsü kazanmasını içeriyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) ibadethaneler konusunda aldığı kararlara rağmen AKP, 20 yıldır cemevlerine yasal statü vermiyor. Son zamlarla birlikte “iş yeri” statüsünde görülen cemevlerine gelen fahiş elektrik faturaları tepkiyle karşılandı. Yurttaşlar, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi için sosyal medyada bir kampanya dahi başlattı. “Hükümetler değişiyor, ama tekçi ve ötekileştirici zihniyet değişmiyor” diyen CHP’li Karabat; “2002 yılından bu yana cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi konusunda TBMM’ye sunulan kanun tekliflerinin sayısı 100’ü geçti. Ancak bu teklifler Genel Kurulu gündemine gelmiyor. AKP, sorun yokmuş gibi davranmakta ve başını kuma gömmekte ısrar ediyor!” dedi.

Açıklamasının devamında, inanç meselesinin suiistimal edildiğini belirten Karabat, “AKP, Alevileri sadece seçim dönemlerinde hatırlıyor. Samimi olsalardı bu sorun çoktan çözülebilirdi. Ancak böyle bir niyetleri olmadığı açık” diye konuştu.

Mahkeme cemevinin borcu olmadığına karar verdi

Öte yandan cemevlerinin ibadethane statüsünde olduğuna ilişkin bir mahkeme kararı verildi. İstanbul Anadolu 7. Asliye Hukuk Mahkemesi, Kadıköy’deki Pir Sultan Abdal Cemevi’nin elektriğinin kesilmesiyle ilgili davada kararını açıkladı. Mahkeme, ‘ticarethane hükümlerine’ göre fatura gönderilen cemevinin borcu olmadığına karar verdi. 2015 yılında Kadıköy’deki Pir Sultan Abdal Cemevi’nin elektrik faturası ‘ticarethane’ statüsünde kesildi. Borç ödenmeyince İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Perakende Satış A.Ş. tarafından elektriği kesildi. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği avukatları Nazım Karslı ve Hasan Cem Yılmaz, İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Perakende Satış A.Ş.’ye dava açtı. Davayı karara bağlayan mahkeme, davanın Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kadıköy Şubesi’nin İstanbul Anadolu Yakası Elektrik Perakende Satış A.Ş.’ye borçlu olmadığına karar verdi.