Cemil Kırbayır’dan vazgeçmeyeceğiz
Fotoğraf: Cumartesi Anneleri

Haber Merkezi

Cumartesi Anneleri, gözaltında 42 yıl önce kaybettirilen Cemil Kırbayır’ın akıbetini sordu. Cumartesi Anneleri, 915’inci hafta eyleminde 1980 yılında Ardahan’ın Okçu köyündeki evinden gözaltına alınıktan sonra haber alınamayan Cemil Kırbayır’ın dosyasının zamanaşımına uğratılmasına tepki gösterdi.

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, ailesinin 25 gün boyunca Cemil Kırbayır’ın gözaltında olduğu süreçte ihtiyaçlarını karşıladıklarını ve ondan yazılı olarak “gönderdikleriniz bana ulaştı” şeklinde mesajlar aldığını hatırlattı. Yoleri, “Baba İsmail Kırbayır ve Türkiye Barolar Birliği’nin ilgili kurumlara yaptığı suç duyuruları sonuçsuz kaldı. Cemil’den bir daha haber alınamadı” dedi. Meclis’te kurulan komisyon raporlarına değinen Yoleri, şöyle konuştu: “Cemil Kırbayır’ı sorguda gören çok sayıda tanıkla, sorgulamayı yapan emniyet ve MİT mensuplarıyla görüştü. 350 sayfalık bir rapor hazırladı. Raporda; Cemil Kırbayır’ın gözaltındayken işkence ile hayatını kaybettiği ve bedeninin ölümüne sebebiyet veren kamu görevlilerince ortadan kaldırıldığı kayıt altına alındı. Böylece Cemil’in gözaltında kaybedildiği resmiyet kazandı. Ancak iktidar, bu insanlığa karşı suçla yüzleşme, hesaplaşma cesaretini gösteremedi.” Daha sonra konuşan Cemil Kırbayır’ın ağabeyi Mikail Kırbayır ise şunları dile getirdi: “8 Ekim’de babam, Cemil’in firar ettiğini, evimizin arandığını söyledi. Babama dedim ki, ‘Dün oradaydı, Cemil sağdı. Kuş uçmaz, kervan geçmez bir yerdeydi. Desene ki Cemil’i öldürdüler. Belli ki öldürmüşlerdi. İlgili yerlere müracaatımızı yaptık. Ben akıbetini sorarken sürgün edildim. Bu ne demekti, benden başka akıbetini takip edecek kimse olmayacağı için önceden planlanmış bir biçimde beni sürgüne gönderdiler.”

Dosyanın zamanaşımına uğratılmasına tepki gösteren Kırbayır, “Cemil Kırbayır davasından da onun gibi gözaltına kaybettirilenlerin davasından da vazgeçmeyeceğiz” dedi.