PKK'Li Selman Tunç'un cenazesini kaldıran imamın ardından babası, ağabeyi, iki amcası ve 9 kişi hakkında soruşturma başlatıldı. Selman'ın babası, "Sizin çocuğunuz ölürse çöpe mi atarsınız"dedi

Sivas'ta çıkan çatışmada yaşamını yitiren PKK'li Selman Tunç'un cenazesini kaldıran imamın ardından babası DTP Diyadin İlçe Başkanı Abdullah Tunç, ağabeyi Orhan, amcaları Mehmet Şirin ve Hıdır Tunç ile 9 kişi hakkında daha soruşturma başlatıldı. Emniyette ifade veren baba Tunç'a, 'O teröristin cenazesine niçin katıldınız, neden toprağa verdiniz?' denildiği iddia edildi.

Diyadin Cumhuriyet Savcılığı'na dün ifade veren Baba Tunç, Özgür Gündem gazetesine yaptığı açıklamada yetkililere, 'Sizin çocuğunuz ölürse onu çöpe mi atarsınız? 'Sen oğlunu neden gömdün?' diye bir soru olur mu Allah aşkına?

Keşke mezarlığa hiç gitmesek, keşke çocuklarımız hiç ölmese. Kardeşlik noktasında böyle mi buluşacağız?' diye seslendi.

SEN MİSİN OĞLUNU DEFNEDEN
Özgür Gündem gazetesinin haberine göre Ağrı'nın Diyadin ilçesinde 29 Ağustos'ta toprağa verilen PKK'li Selman Tunç'un babası Abdullah Tunç hakkında, oğlunun cenazesine katıldığı için soruşturma başlatıldı. Hakkındaki soruşturmaya Baba Tunç, 'Sizin çocuğunuz ölürse onu çöpe mi atarsınız?' diyerek tepki gösterdi.

Sivas'taki çatışmada 2 arkadaşıyla birlikte yaşamını yitiren ve 29 Ağustos'ta memleketi Ağrı'nın Diyadin ilçesinde toprağa verilen HPG'li Selman Tunç'un cenazesine katılan babası Abdullah Tunç, ağabeyi Orhan Tunç, amcaları Mehmet Şirin Tunç ve Hıdır Tunç ile ilçe sakinleri Mehmet İdacı, Metin Yenigün, Nurettin İlboğa, Metin Peker, Cenap İlboğa, Hudey-da Yardımcı, Abdullah Kaya, Mustafa Demir ve Ahmet Özden için, cenazesine katıldıkları gerekçesiyle Diyadin Cumhuriyet Savcılığı'nca soruşturma başlatıldı.

13 kişinin ilk sorgusu, önceki gün İlçe Emniyet Müdürlüğü'nde yapıldı. İfade vermek üzere emniyete giden ilçe sakinlerine 'O teröristin cenazesine niçin katıldınız, neden o teröristi toprağa verdiniz?' şeklinde sorular soruldu. İfadesi alınanlardan Abdullah Kaya, 'Örf, adet ve geleneklerimiz bunu gerektirdiği için gittik. Bir komşumuz öldüğünde hepimiz cenazesine katılırız' yanıtı verdiklerini söyledi.

İMAMA SORUŞTURMA
Ağrı'nın Diyadin ilçesinde HPG'li Selman Tunç'un cenaze töreni sırasında dini vecibeleri yerine getiren ve dua okuyan Merkez Camii imamı Abdullah Yılmaz hakkında da soruşturma başlatılmıştı.

»'Soruşturma yasal değil'
VAN
Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Av. Murat Timur, Tunç Ailesi'nin karşı karşıya bulunduğu durumun hukuki olmadığını söyledi. Benzer durumlarda polis tutanaklarına göre savcılıklarca işlem yapıldığına dikkat çeken Av, Timur, şunları söyledi: "Bir baba çocuğunun cenazesine gitmeyecekse kim gidecek? Cenaze töreninde yasadışı sloganlar atılmış olsa da, başka durum ortaya çıkmış olsa da en son soruşturulacak olacak kişi babadır. Sanırım bu cenazede olağanüstü bir şey olmamıştı, zaten olsaydı müdahale edilmiş olacaktı."

» 'Engelleyici hiçbir hukuk kuralı yok'
Avukat Bahri Belen: Cenaze törenleri herhangi bir toplantı, gösteri, propaganda yolu değildir. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda bile cenaze törenleri gibi adet, gelenek ve göreneklerle ilgili törenlerin izine tabi olmadığı yer almaktadır. Sadece yaşamını yitiren kişinin babası değil, yakınları ve tanıyan herkes bu törene katılabilir ve acılarını dile getirebilir. Yasadışı slogan atmak ayrı bir şeydir cenazeye katılmak ayrı. Cenaze törenine katıldıkları için insanları sorgulamak ve haklarında soruşturma açmak hukuk dışıdır, ayıptır, utanmazlıktır. Bunu engelleyici hiçbir hukuk kuralı olamaz.

» İHD: Bu bir hak ihlalidir
İNSAN
Hakları Derneği (İHD) Van Şube Başkanı Cüneyt Caniş ise, soruşturmanın bir hak ihlali olduğunu söyledi. Bu soruşturma ile diğer ailelere de gözdağı verilmek istendiğini belirten Caniş, "Bu şahıs soruşturmayı açanlara göre terörist olabilir, ama sonuçta o bir evlattır ve babası onu evlat olarak bilir. Bu soruşturma aslında diğer ailelere de bir gözdağıdır" dedi.