Rusya'da bulunan Kürt Kültür Otonomisi adlı kuruluşun Moskova'da düzenlediği Kürt Konferansı'nda konuşan PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, Cenevre'de yapılacak Suriye toplantıları öncesi kritik açıklamalarda bulundu: "Cenevre-4 toplantısına Kürtlerin mutlaka katılması gerek. Kürtlerin katılmadığı bir toplantı ve oluşacak bir anayasa Kürtleri bağlamaz."

Cenevre öncesi Kürt Konferansı

Çeşitli ülkelerden Kürt siyasetçiler Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen Kürt Konferansı'nda bir araya geldi.
Rusya'da bulunan Kürt Kültür Otonomisi adlı kuruluşun düzenlediği Kürt Konferansı'na HDP milletvekilleri Osman Baydemir ve Dilek Öcalan, PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden KYB'yi temsilen İzzet Sabır, Goran Partisi'nden de Şerko Hama Amin ve Adel Murad katıldı. Toplantıya, Ankara ile yakın ilişkilere sahip olan IKBY Lideri Barzani'nin partisi KDP katılmadı.

Irak, Suriye ve Türkiye'den konferansa katılan temsilciler, Suriye'de PYD'nin kontrolünde olan bölgelerde federal bir yapı oluşturulması konusunda görüş birliğine vardı.

ABDULLAH: KÜRTLER OLMAZSA CENEVRE'Yİ TANIMAYIZ
PYD Eşbaşkanı Asya Abdullah konferansta şu değerlendirmelerde bulundu:

"Suriye sorununa ilişkin uluslararası güçler ve yerel güçler arasında çelişkiler olduğu müddetçe Suriye’de bir çözümden bahsetmek mümkün değil; özellikle Türkiye’nin DAİŞ terörüne desteği var olduğu müddetçe onu yenmek ve bölgeye istikrar getirmek çok zor olacaktır. Türkiye, Kürtlerin Suriye’de hak sahibi olmasını istemiyor. Bunun için DAİŞ gibi tüm dünyanın düşmanı olan terör örgütlerini bile açıktan destekliyor. Uluslararası güçler Kürtlere misyon biçerek Türkiye’yi boşa çıkarabilir. Özellikle yapılacak olan Cenevre-4 toplantısına Kürtlerin mutlaka katılması gerek. Kürtlerin katılmadığı bir toplantı ve oluşacak bir anayasa Kürtleri bağlamaz. Hazırlanacak olan Suriye anayasasına toplumun iradesi yansımalıdır. Kadın-erkek eşitliği yansımalıdır. Toplumun tüm kesimleri kendini içinde bulmalıdır. Bu temelde bir anayasa olursa o zaman toplumun demokrasisinden ve adaletinden bahsedebiliriz. Rusya Suriye için bir anayasa taslağı hazırladı. Taslakta Kürt Otonomisinden bahsediliyor. Bizim sorunumuz otonomiler değildi. Kendimizi daha özgür yönetebileceğimiz bir sistem öneriyoruz.”

CENEVRE 23 ŞUBAT'TA
Bu arada Birleşmiş Milletler (BM), İsviçre'nin Cenevre kentinde 20 Şubat'ta yapılması planlanan Suriye konulu müzakerelerin 23 Şubat'ta başlayacağını bildirdi.

ASTANA VE SURİYELİ KÜRTLER
23-24 Ocak'ta Astana'da yapılan ilk toplantıda Rusya, Türkiye ve İran'ın imzaladığı ortak mutabakat metninde, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması vurgusu vardı. Ancak Rusya, aynı toplantıda Suriye için yeni bir anayasa taslağı sundu. Taslakta 'kültürel özerklik' ifadesi yer alıyor.
Ankara ise kantonlar ilan eden PYD'nin resmi özerklik kazanmasına itiraz ediyor.