İkizdere’de açılacak taşocağına karşı direnen 4 kişi gözaltına alındı. Cengiz’in işleteceği ocağın kapasite artırımı için Bakanlık’a başvuru yapıldığı ortaya çıktı.

Cengiz yıkımı, halk direnişi büyütüyor

Gökay BAŞCAN

Cengiz’in liman projesine hammadde sağlamak için açılmak istenen taşocağına karşı direnenler gözaltına alınırken Bakanlık’a yeni projeler sunulduğu ortaya çıktı. Bölgede kapasite artırımı ve taşocağı için iki yeni başvuru yapıldı.

Rize İkizdere’de AKP’ye yakınlığı ile bilinen Cengiz İnşaat’ın yapmak istediği taşocağına karşı direnen köylüler dün sabah jandarma müdahalesiyle karşılaştı. İş makinelerinin çalışmasına izin vermeyen yurttaşlar jandarma tarafından gözaltına alındı. Gözaltına alınan 4 kişi ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

AVUKAT İZİN ALAMADI

Gözaltılar üzerine bölgeye gitmek isteyen İkizderelilerin avukatı Yakup Okumuşoğlu, E-Devlet sistemindeki yoğunluk nedeniyle seyahat izin belgesi çıkartamadı. Sosyal medya hesabından Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’e tepki gösteren Okumuşoğlu, “İkizdere’ye gitmeye çalışıyorum. E-Devlet'ten seyahat izin belgesi alamıyorum. Sistem yoğunluk nedeniyle kilit. Gözaltı var, İkizdereliler avukat bekliyor. Sayın Abdülhamit Gül, hak arama hürriyeti kısıtlanmış durumda. İzin talep ediyorum” dedi.

YENİ PROJELER YOLDA

İkizdere’de, vadinin iki yakasında bulunan Şimşirli ve Cevizli köyleri sınırlarında üç ayrı taşocağı açılmak isteniyor. Bu projelerden biri özel bir şirkete, diğer ikisi ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Trabzon 11. Bölge Müdürlüğü’ne ait. Bakanlık’ın taşocaklarını işletecek olan yüklenici firma ise Mehmet Cengiz’in sahibi olduğu Cengiz İnşaat. Cengiz’in işleteceği iki ocaktan çıkartılan cevher, İyidere Lojistik Merkez ve Limanı yapım, bakım ve onarım faaliyetlerinde kullanılacak.

Bu üç projeye tepkiler ve açılan davalar sürerken Ulaştırma Bakanlığı iki yeni proje için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuruda bulundu. Projelerden biri Gürdere’de yeni bir taşocağının açılmasına ilişkin. Diğeri ise yol çalışmaları sırasında olaylara neden olan ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir kararı verilen Cevizlik bazalt ocağının kapasite artırımı projesi.

TOZA BOĞACAKLAR

Gürdere köyünde yeni açılması planlanan taşocağına ilişkin 2 Nisan’da başvuru yapıldı. Ulaştırma Bakanlığı’nın sunduğu proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre yaklaşık 20 hektarlık alanda faaliyet yürütülecek. Ormanlık alanda faaliyet yürütecek projenin bedeli ise 4 milyon 200 bin TL.

Yılda 15 milyon ton taş çıkartılması planlanan projenin bitkisel toprak sıyırtma, patlatma, taşıma gibi tüm faaliyet aşamalarında toplamda saatte 170 kilogramdan fazla toz meydana gelecek.

Patlatma yöntemiyle cevher çıkarılacak taş ocağına en yakın konut ise sadece 65 metre uzağında.

SİT ALANININ YANINDA
Bir diğer proje ise daha önce faaliyete geçmesi için ÇED gerekli değildir kararı alınan ve yurttaşların yaptırmamak için direndiği Cevizlik bazalt ocağının kapasite artırımı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulan ÇED başvuru dosyasında yer alan bilgilere proje bedeli 9 milyon 312 bin TL. Projenin hayata geçirilmesi planlandığı alan orman sınırları içerisinde yer alırken çevresinde sit alanı ve tabiat parkı bulunuyor. Taşocağının 11,50 kilometre uzağında Handüzü Tabiat Parkı, 1,7 kilometre uzağında İkizdere Vadisi Doğal Sit Alanı Nitelikli Koruma alanı ayrıca 30 metre mesafede yerleşim yeri bulunuyor.

***

Ağaçları kurtarmak için dallarına tutundular

Sokağa çıkma yasağı, jandarma müdahalelerine rağmen İkizderililer yaşam alanları için mücadele etmeye devam ediyor.Yurttaşların direnişi sonrası durdurulan yol çalışmaları dün sabah saatlerinde jandarma eşliğinde tekrar başladı. Çalışmaları engellemek isteyen Ayşe Baş, Derya Baş, Kemal Baş ve Pervin Baş ise gözaltına alındı. Gözaltına alınan 4 kişi yapılan işlemlerin ardından serbest bırakıldı. Yol çalışmaları için ağaç kesimini durdurmak için ağaca çıkan Zeynep Baş BirGün’e konuştu. Sabah erken saatlerinde jandarmaların bölgeye çıkartma yaptığını belirten Baş, “Sabaha karşı çalışmaların planlandığı alana geldik, ateşimizi yaktık, sohbet ediyorduk. Birdenbire 3-4 tane büyük minibüs araç geldi. Araçların içinden bir sürü asker indi. Buraya terk edin dediler ve müdahale ettiler. Hangi ağacı keseceklerini bildiğim için ağaca çıktım. Çalışmaları durdurmaya çalıştım. Ancak iki gündür duran çalışan dün tekrar başladı” ifadeleri kullandı.