Artvin Cerattepe’deki madencilik faaliyetlerine karşı Artvin Çevre Platformu öncülüğünde bir aydır süren kampanyayla toplanan 40 bin imza Meclis’e teslim edildi. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan “Kararlıyız, kazanacağız” dedi

Cerattepe için 40 bin imza Meclis’te

BirGün ANKARA

Artvin Cerattepe’deki madencilik faaliyetlerine karşı Artvin Çevre Platformu öncülüğünde bir aydır süren kampanyayla toplanan 40 bin imza Meclis’e teslim edildi. Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan “Artvin için yaşamsal bir mücadele vermenin ötesinde bir dünya mirasını korumaya çalışıyoruz. Kararlıyız, kazanacağız” dedi.

Artvin Cerattepe’de madencilik faaliyetlerine karşı başta Artvin olmak üzere İstanbul, Ankara, Bursa, Zonguldak, Kocaeli, Çanakkale, Antalya, İzmir, Sakarya ve Sinop’ta toplanan 40 bin imza Ankara’ya ulaştırıldı. Artvin’den otobüsle yola çıkan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve Yönetim Kurulu Üyesi Bedrettin Kalın’ın da aralarında bulunduğu grubun Ankara’daki ilk durağı TBMM oldu. 40 bin imza TBMM Başkanlığı’na iletilmek üzere TBMM Başkanvekili Yaşar Tüzün’e teslim edildi. İmzaların teslimi sırasında gruba CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan da eşlik etti. Grup, TBMM’de muhalefet gruplarını da ziyaret ederek, sürdürülen mücadeleye destek istedi.

Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan ve Yönetim Kurulu Üyesi Bedrettin Kalın, TBMM’deki temaslarını sürdürürken BirGün’e açıklamalarda bulundu. Sadece Artvin’de değil STK’lerin desteğiyle ülke genelinde pek çok ilde toplanan imzaları TBMM’ye ilettiklerini belirten Karahan, “Artvin halkı 25 yıldır yaşamsal önem taşıyan bir mücadeleyi sürdürüyor. Bu yalnızca Artvin’in, bu coğrafyanın insanının mücadelesi değil, bir dünya mirasını koruma mücadelesi” dedi.

Sadece Cerattepe’ye değil HES’lere, Yeşil Yol’a tüm çevre sorunlarına dikkati çekmek istediklerini belirten Karahan, şunları söyledi:

“Kararlıyız, 25 yıldır sürdürdüğümüz bu haklı mücadeleyi kazanacağız. Bu bizim için yaşamsal bir mücadele olmanın ötesinde bir dünya mirasını da koruma mücadelesi. Sadece Cerattepe değil Artvin bir bütün olarak korunmalı. Bu bölge dünyanın ekolojik açıdan en değerli alanlarından biri, 2 bin 700’ün üzerinde bitki çeşidinin bulunduğu bu coğrafyanın bir dünya mirası olarak korunması gerekirken maalesef parça parca ediliyor. Dünyanın terk ettiği yöntemlerle vahşi bir tahribat sürüyor. Bu vahşete karşı sürdürdüğümüz mücadeleyi kazanacağız.”

Tüm çevre hareketlerine çağrı
Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Bedrettin Kalın da Cerattepe için yürüttükleri mücadelede, OHAL’in yanı sıra kentte valiliğin yasaklamaları nedeniyle sürekli engellemelerle karşılaştıklarını belirtti. “Artvin tam bir kuşatma altında” diyen Kalın, şöyle devam etti:

“Sürdürdüğümüz mücadele bir yaşam mücadelesi. Artvin için bu mücadeleyi sürdürmek ve başarıyla sonuçlandırmaktan başka seçenek yok. Direnmeye çalışıyoruz. Bu mücadeleye ülkenin tüm çevre hareketlerinin desteğini bekliyoruz. Cerattepe, Kafkasör, Artvin özel bir yer, bir dünya mirası. Bütün dünyayı tehdit eden küresel ısınmadan en son etkilenecek bir bölge. Korunması gereken bu ekolojik değere o kadar hunharca davranılıyor ki tam bir vandalizm söz konusu. Bu sadece bizim problemimiz olmaktan çıktı,. Bu değeri korumak, Artvin halkı kadar tüm ülkenin görevi. Herkesi sahip çıkmaya çağırıyoruz.”