Yeşil Artvin Derneği, maden firmasının yolunu kesmek isteyenlere polis ve jandarmanın müdahalesi sonrası çıkan olayların 4’üncü yıl dönümünü düzenlediği basın açıklaması ile protesto etti

Cerattepe müdahalesi 4. yılında protesto edildi

DİLAN ŞAHİNBAŞ

Yeşil Artvin Derneği, maden firmasının Cengiz Holding’im yolunu kesmek isteyenlere polis ve jandarmanın müdahalesi sonrası çıkan olayların 4’üncü yıl dönümü olması sebebiyle basın açıklaması düzenledi. Dernek Başkanı Nur Neşe Karahan, hâlâ nöbette olduklarını, maden şirketinin pılını pırtısını toplayıp eski şirketler gibi gidene kadar mücadeleye durmaksızın devam edecekleri vurguladı.

'BİR ÇİVİ BİLE ÇAKTIRMADIK'

Artvin halkına 16 Şubat 2016 tarihinde, çeşit çeşit gazın, plastik mermilerin, copların, tomaların reva görüldüğü, büyük zulmün 4. yıl dönümü olduğunu ve ülkenin varlıklarını kendi varlıklarına katmak için memleketlerine çöreklenenlerle mücadeleleirnim de tam 25. yılı olduğunu ifade eden Karahan, Diğer bir ifade ile çok uluslu emperyalist maden şirketlerinin bizi yenemediklerinin kanıtı olan koca bir çeyrek asır” diyerek geçen bu 25 yol içinde gösterilen mücadelede yaşananları anlattı.

Artvin halkının 21 Haziran 2015 tarihinde Cerattepe’de nöbete başladığını, kadın, erkek, genç, yaşlı, çoluk-çocuk, Artvin’den ve ülkenin her yerinden Artvinli ya da değil tam 245 gün süren nöbetle Cerattepe’ye bir çivi bile çaktırmadıklarını ifade eden Karahan, “Bu mücadele şiddet içermeyen sivil direnişin dünyaya mal olmuş bir timsalidir ve ülkemizin bir çok yerinde başlatılan benzer direnişlere ilham kaynağı olmuştur” diyerek nöbet tutarak geçirdikleri 245 gün içinde hukuken de ilklere imza attıklarını ve 10.07.2015 tarihinde yeni ÇED Olumlu kararının iptali için 751 katılımcının imzası ile 61 avukatın yer aldığı ve Türkiye’nin o zamana kadar en büyük çevre davası açıldığını vurguladı.

Çok sayıda güvenlik gücünün 15 Şubat 2016 günü Artvin’e doğru hareket ettiği duyumu alınması üzerine halkIn Atmaca mevkiinde nöbete çıktığını, 16 Şubat sabahı şirketin iş makinesinin, güvenlik gücü eşliğinde Atmaca’ya getirildiğini, yasal sürecin güvenlik güçlerine anlatılmasına rağmen, Artvin halkının tarihinde ilk defa gaz ve plastik mermi ile müdahaleye maruz kaldığını belirten Başkan Karahan, yapılan müdahaleye karşı halkın direniş gösterdiğini ve devamında yaşanılanları dile getirdi.

cerattepe-mudehalesi-4-yilinda-protesto-edildi-689553-1.

MADEN SAHASI 8 BİN 538 HEKTARA ULAŞTI

Karahan açıklamasının devamında, Artvin Cerattepe’de 22 hektar diye başlayan maden sahasının 8538 hektara ulaştığını bildirirken, Artvin’deki maden sahalarının Türkiye’nin en büyük yok edilecek sahaları durumunda olduğunu ve herkesin köyü kasabası yani yaşamının tehdit altında olduğunu da aktardı.

ZULMÜ HER KABUL EDİŞ, DAHA BÜYÜK ZULÜMLER DOĞURURcerattepe-mudehalesi-4-yilinda-protesto-edildi-689554-1.

Mücadelenin top yekün bütün vilayete yayılması gereken bir mücadele haline getirilmesi gerektiğini aksi takdirde bu güzel memleketin, Artvin’in, bütünüyle yok edileceği üzerinde duran Karahan, “Ey Cengiz İnşaat ve onun işbirlikçileri, siz kendi öz vatandaşlarınıza gaz bombası atsanız da, coplarınızı vursanız da her yanımıza, küfürler etseniz de milletimizin oralarına buralarına, yerin 400 m dibine girseniz de, ormanları yıksanız da, bu nöbet, bu mücadele her zorluğa karşı bitmeyecektir. Zulmü her kabul edişin, daha büyük zulümleri doğuracağını” iyi biliyoruz. Bu böyle biline. Sonuç alınana kadar devam, bu kararlılık bizim vicdanlarımıza, atalarımıza ve çocuklarımıza borcumuzdur. Artvin varsa biz de varız” diyerek basın açıklamasını sonlandırdı.