Nükleer karşıtları 5-6 Agustos'ta Mersin Taşucu'nda "Nükleer santrallara karşı Akkuyu etkinlikleri" adı altında şenlik ve miting gerçekleştirecek

NECLA DULKADİROĞLU ANKARA
Nükleer Karşıtı Platform'un eşgüdüm toplantısında alman karar doğrultusunda 5-6 Agustos'ta "Nükleer santrallere karşı Akkuyu etkinlikleri" adı altında şenlik ve miting gerçekleştirilecek. Program kapsamında 5 Ağustos Cumaresi günü 17.00-19.30 saatleri arasında Taşucu Belediyesi Festival Alanı'nda "Akkuyu'da teknik nedenlerle nükleer santral niçin kurulamaz? Türkiye'de nükleer enerji üretimi teknik bir zorunluluk mu yoksa siyasi bir tercih mi? Nükleer santrallerden dünya neden vazgeçiyor" konularının ele almacğı bir konferans düzenlenecek.

ŞENLİK KÖY MEYDANINDA
Konferansa, Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler ve Nükleer Mühendis Prof. Dr. Tolga Yarman konuşması olarak katılacak. Konferans bitiminde, 2001 yılı yapımı, Orhan Çalışlar ve Michael Enger'in yönettiği, Büyükeceli köylülerinin günlük hayatını ve nükleer lobiye karşı verdikleri mücadeleyi anlatan 57 dakikalık "Akkuyu Filmi" gösterilecek.

"Nükleer santrallara karşı Akkuyu etkinlikleri" programı çerçevesinde 6 Ağustos Pazar günü saat n.oo'de Büyükeceli Köy Meyda-nı'nda şenlik başlatılacak. Yerel sanatçıların kısa bir sunumundan sonra miting programı kapsamında konuşmalar başlayacak.

MÜZİK GRUPLARI DA DESTEK VERECEK
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Ulusaler, KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Genel Başkanı Koksal Aydın, Prof. Dr. İnci Gökmen ve Akkuyu köylülerinden bir temsilci konuşma yapacaklar. Miting programının ardından konserlerle şenlik saat 19.30'a kadar devam edecek. Yeni Türkü, Bulutsuzluk Özlemi ve Knock Out Rock Grubu nükleer karşıtı programa konserleriyle destek verecek.

Hasankeyf için geç olmadan
KADİR KONUKSEVER DİYARBAKIR
Hasankeyf'i sular altında bırakacak Ilısu Barajı'nın temelinin Başbakan Erdoğan tarafından Dargeçit'in Ihsu Köyü'nde atılması bekleniyor. Ancak baraj yapımını engellemek için aralarında Güneydoğu Anadolu Bölgesi Belediyeler Birliği (GABB) dahil bölgedeki yerel yöneticiler, sivil toplum kuruluşları ile baro ve mimar mühendis odaları gibi onlarca kuruluşun üye olduğu Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi, hazırlıklarını sürdürüyor.

Batman ve Diyarbakır başta olmak üzere 4 Ağustos günü Hasankeyf'e il ve ilçelerden birçok otobüs kaldırılacak. Girişim, aktivistlerinin üzerlerine giymesi için de üzerinde Hasankeyf fotoğrafı ile birlikte "Hasankeyf'ime Dokunma!" ve "Ihsu Barajı'na Hayır!" yazılı sloganlar bulunan 2 bin t-shirt basılırken, birçok sanatçı da Hasankeyf'te kurulacak çadırlarda konser vermek için İstanbul, İzmir ve Ankara'dan Diyarbakır'a geliyor.

'DESTEĞE İHTİYAÇ VAR'
Girişim sözcülerinden Çağlayan Ayhan, kamuoyunun desteğine ihtiyaçları bulunduğunu söyledi. "Hasankeyf geçmişimizdir, geçmişimiz geleceği-mizdir; sahip çıkalım" diyen Ayhan, doğaya, kültürel mirasa ve tarihe duyarlı herkesi Hasankeyf konusunda harekete geçip kamuoyu oluşturmaya davet etti. Ayhan, Ihsu'da temel atmayı iptal etmek için hala geç kalınmadığını hatırlatarak Başbakan Erdoğan'ı 4 Agustos'ta Hasankeyf'te aralarında görmek istediklerini belirtti.

Hasankeyf'i Yaşatma Girişimi sözcüsü Çağlayan Ayhan, Hasankeyf ile ilgili bugüne kadarki gelişmelere, raporlara ve sempozyum sonuçlarına ulaşmak isteyenlerin www.hasankeyfgirisimi.org adresini ziyaret edebileceklerini bildirdi.