CES 2016’da öne çıkanlar

TİMUR AKKURT

Dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarlarının başını çeken 1967’den beri her yıl düzenlenen CES, teknolojinin yakın tarihinde önemli bir yere sahip. BVugün kullandığımız pek çok teknolojik gelişme ilk kez bu fuarda tanıtıldı. Tüm dünyadan irili ufaklı birçok marka, etkinlikte yeni teknolojilerini kullanıcılarla buluşturuyor. Bugün sona eren fuardaki gelişmeleri kısaca özetlemeye çalıştım.

4K televizyonlar
2014’ten beri hayatımızda olan 4K teknolojisi Sony Xperia Z5 Premium ile cebe girmeyi başarırken evlerimizdeki yerini de sağlamlaştırmaya devam ediyor. Full HD kalite televizyonlarla yaşanan geçiş evresini 4K teknolojisinde de görmek mümkün. Fakat ülkemizde kullanıcıları 4K cihazlardan uzak tutan en büyük etken yine ulaşılabilir 4K içerik eksikliği… Z jenerasyonunun TV’lerden uzaklaşarak küçük ekranlara bağlı kalmasını engellemek amacıyla geliştirilen akıllı TV’ler konusunda bir adım da Mozilla ve Panasonic’ten geldi. Mozilla’nın Firefox OS işletim sistemini kullanan cihaz, basit bir ana ekran ile kullanıcı dostu bir deneyim sunuyor. Yükselen çözünürlükler dışında TV pazarında markalar 2016’da akıllı ev konseptinin merkezinde bulunacak yeni bağlantılı cihazlarla karşımıza çıkacak gibi görünüyor.

Taşınabilir bilgisayarlar
CES 2015’te gördüğümüz ince ve hafif cihazların arttığı CES 2016’da cihazlarda özellikle metal kasa tercih edilmesi dikkat çekiyor. Bu kasalarda kullanılan altın renginin artmasıysa Apple’ın attığı adımın tüm pazar tarafından benimsendiğini kanıtlar nitelikte. Yüksek performanslı Intel Core i7 ve i5 işlemcilerin kullanıldığı dizüstü bilgisayarların kullanım alanları böylece genişlerken bu konuda fansız çalışan donanım bileşenleri büyük rol oynuyor. 2015’te birkaç örneğini gördüğümüz USB bellek boyutundaki bilgisayarlar ise her ne kadar gelişse de 2016’da popüler olmayacak.

Müzik ve ses teknolojileri
Plak son 26 yılın en yüksek satış rakamlarına ulaştı. Bunun somut göstergesi ise pikapların CES 2016’da geniş yer kaplaması. Hi-Res Audio kalitesinde kayıpsız müzik çalabilen taşınabilir müzik çalarını 2015’tanıtan Sony, bu yıl aynı kalitede müzik çalabilen kablosuz hoparlörlerinni ve PS-HX5000 pikabı tanıttı. Her ne kadar olayın ruhuna aykırı olsa da USB bağlantısı sayesinde plak kalitesinde müziği kayıpsız olarak özel bir formatta kaydeden pikap, kullanıcılara taşınabilir Sony müzik çalarlarında bu şarkıları dinleme imkanı tanıyor. Efsanevi pikap üreticisi Technics ise SL-1200 modelinin 50. yılına özel sınırlı sayıda üreteceği SL-1200G ve SL-1200GAE modellerini tanıttı. Bunların yanında farklı markaların yeni teknolojilerle ürettiği kulaklıklar da fuardaki standlarda yerini aldı. Güzel haber, analog sisteme dönüş 2016’da da durmayacak gibi görünüyor.

Fotoğraf ve video
CES 2016’ya fotoğraf ve video konusunda Nikon tam anlamıyla damga vurdu. Profesyonel kullanıcılara hitap eden D5 modeli 3.28 milyona çıkabilen ISO değeriyle şaşırtırken D300s modelinden bu yana beklenen D500 modeli de beklentileri karşılar nitelikte. 2015’in 2. yarısında popülerleşen 360 derece video konusuna da el atan Nikon, KeyMission isimli aksiyon kamerasını tanıttı. Bunların yanında Sony, geliştirilmiş sensörle piyasaya sürülecek olan 4K el kamerasına lansmanda yer verdi ve Action Cam’i menüsünde yaptığı değişikliklerle kullanıcı dostu hale getirdi.