Çeşme’de talan sürüyor

Aycan KARADAĞ

İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak nitelendirilen Çeşme Projesi’yle ilçe tehdit altında. Proje süreci devam ederken Kültür ve Turizm Bakanlığı ise Çeşme Alaçatı’da denize sıfır 3 değerli kamu arazisini yerli ve yabancı turizmciye tahsis etmek için çalışma başlattı. Bakanlık, 18 Temmuz 2022 tarihinde yayınladığı genelgede Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan 51 kamu arazisini turizm amaçlı yatırımlar için tahsise açtı.

Genelgede İzmir’in Çeşme, Menderes ve Selçuk ilçelerinde denize sıfır 11 farklı alan için ilana çıktı. Bunların içinde en dikkat çeken ise Çeşme Alaçatı’da denize sıfır 3 kamu arazisi oldu. Alaçatı Port bölgesinde yakın olan arazilerin bir tanesinde 300 yataklı, diğer arazide 650 yataklı ve üçüncü arazide ise bin 500 yataklı otel yapılması planlanıyor. İhaleye katılacak firmaların en geç 19 Ağustos’a kadar tekliflerini bakanlığa iletmeleri gerekiyor. Bu işletmelerin kimlere tahsis edileceğineyse bakanlık karar verecek.

‘ADRESE TESLİM İDDİASI’

Çeşme Çevre Platformu Dr. Ahmet Güler yaptığı açıklamada, “İşin garip tarafı, bu ilanın 18 Temmuz’da yayınlanmış olması. Bin 500 yataklı bir otelin planlanması, finansmanının sağlanması, ekonomik verimlilik hesaplanması bir ay içinde olacak iş değil. Bu tür planlamalar 1-2 sene sürüyor. ‘Yerli ve yabancılara tahsis edilecek’ denilmiş. Hangi yabancı yatırımcı 1 aylık bir süre içinde tüm hazırlığını yapıp bu ihaleye katılabilir? Türkiye’de şirket kurması bile 2-3 ay sürer. Bütün bunlar göz önüne alındığında alıcıların daha şimdiden belli olduğu, ihalenin ‘adrese teslim’ bir tahsis gibi göründüğü akıllara geliyor” diye konuştu.