Çeşme Projesi’nin yapılacağı bölge için yayımlanan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kararında ‘nitelikli doğal koruma alanı’ olan bölge ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ olarak değiştirildi.

Çeşme Projesi için sit değişikliği

Aycan KARADAĞ

İzmir’in Kanal İstanbul’u olarak nitelendirilen Çeşme Projesi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bölgenin niteliğini değiştirdi. Bakanlığa bağlı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü, İzmir’in Çeşme ve Urla ilçelerinde yer alan Karaköy ve Zeytineli bölgesindeki doğal sit alanlarına ilişkin için yeni karar yayınlandı.

Yayımlanan yeni karara göre, ‘nitelikli doğal koruma alanı’, ‘sürdürülebilir koruma ve kontrollü kullanım alanı’ olarak değiştirildi. Kararla beraber bölgede; turizm, madencilik ve düşük yoğunluklu yerleşimlere izin verilebilecek. Sit alanı değiştirilen alan içinde Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yatırım İşletmeleri Genel Müdürlüğü tarafından 16 bin 624 hektar alana kapsayan alanda Çeşme Turizm Projesi yapılmak isteniyor. Projenin iptali talebiyle sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve hukukçuların açtığı davanın sonucunda ise geçtiğimiz günlerde Danıştay bilirkişi incelemesi yapılmasına karar vermişti.

MÜCADELE ÇAĞRISI

Kararı değerlendiren Avukat Şehrazat Mercan şu ifadelere yer verdi: “Sit derecesi neden düşürülür? O bölgenin tamamı yandı mı? Atom bombası mı düştü… Daha çok örnek verilebilir ki bunlar olsa bile devletin politikası sit özelliğini kaybeden yerin geri kazanılması için çalışmak olmalıdır. Oysa niyet ve gidişat, artık parselledikleri bu alanı satıp savmaktır. Buna izin vermeyeceğiz.”