Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, turizm sezonu hazırlıklarını tamamladıklarını belirtti. Oran, Çeşme’nin pahalı algısını yıkmak için sosyal tesisler kurarak, tüm kesimden yurttaşlara hizmet ettiklerini söyledi.

Çeşme turizm sezonuna hazır

Aycan KARADAĞ

Turizmin önemli merkezlerinden biri olan Çeşme’de yaz sezonu için hazırlıklar tamamlandı. Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Çeşme’nin 2020 turizm sezonunu en az hasarla atlatan turizm merkezi olduğuna dikkat çekti. Oran, “Çeşme’nin potansiyeli yüzde 99.9 yerlidir. Bunların içine yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı da dahil ediyorum. Çeşme’de bu kış sezon hiç bitmedi. Normalde kışın buralarda kimse kalmazdı. 2020 sonbahar ve 2021 kış sezonunda yaklaşık 250 bin nüfusu ağırladık. Dükkânı açık esnafımız bu sayede para kazandı. Pandemi geçtikten sonra da Çeşme eskisi gibi bir Çeşme olmayacak. Çeşme artık 12 ay yoğun yaşanan bir ilçe olacak” diye konuştu.

Yeni sezonu değerlendiren Oran, şunları söyledi: “Çeşme’de pandemiye uygun bir şekilde hep beraber turizm sezonunu tamamlayacağız. Turizm sezonu öncesi ilçemizde temizlik seferberliği için start verdik. İzmir Büyükşehir Belediyemizin de desteğiyle ilçemizdeki tüm mahallelerde detaylı bir temizliğe başladık. Ekiplerimiz gece gündüz demeden çalışmaya devam ediyor. Bir yandan da plajlarımızdaki temizliği tamamlıyoruz. İlçemizde yaşayan vatandaşlarımızın sıkıntısız bir yaz geçirmesi için çalışmaya devam edeceğiz.”

‘PARAÇATI’ ALGISINI YIKIYORUZ

Sosyal belediyecilik anlayışıyla kentin farklı noktalarındaki 8 tane sosyal tesisi hizmete açtıklarını kaydeden Oran, “Çeşme çok pahalı, Alaçatı değil ‘Paraçatı’ deniyordu. Bu algıyı yıkmak için, sosyal belediyeciliği Çeşme’ye tanıştırmak için yoğun bir çalışma sarf ediyoruz. Farklı mahallerde sosyal tesisler açarak tüm kesimden vatandaşlarımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. Kafeteryalarımızda 2 liraya çay, 5 liraya kahve içiliyor. Vatandaş uygun fiyata yemek yiyip, içki içebiliyor. Bu sene için fiyatlarda düzenlemeler olacak. Çeşme artık pahalı değil. Faaliyete geçirdiğimiz işletmelerimizde vatandaşlarımız uygun fiyata hizmet alabiliyor. Gençlerimize ve kadınlarımıza iş imkânı sağladığımız bu işletmelerin sayısını her geçen gün artırmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Çeşme’de Covid-19 salgınının iyi yönetildiğini vurgulayan Oran, “Kapanmanın her döneminde Çeşme’de sokağa çıkma yasaklarına Çeşmeli ailem düzgün bir şekilde uydu. Bu yüzden Çeşme’de salgının artmasının önü kesildi. Nüfus artsa da vakalar o orantıda artmadı. Bu bizim için sevindirici. Çeşme’deki 250 bin-300 bin nüfus karşılığında gayri resmi sayılara göre hasta sayımız 140’ları geçmedi. Ama adrese dayalı nüfus sisteminde nüfus 46 bin 350 gözüktüğü için maalesef insidans tablosunda sınırı geçmiş olduk” dedi.

cesme-turizm-sezonuna-hazir-881017-1.
Ekrem Oran

ÜRETİCİMİZİN YANINDA OLACAĞIZ

Tarım politikalarıyla ilgili konuşan Oran, “500 dönüm alanda gerçekleştirilen Karakılçık Buğdayı ekiminde 200 ton ürün elde edilerek una dönüştürülmesini sağladık. 100’ün üstünde köylüye verdik. Halk ekmeği için de karakılçık ekmeği üreterek, sattık. Tarla’dan Sofra’ya Rotası ve Ilıca Üretici Pazarı’nı hayata geçirerek Çeşmeli üreticileri doğrudan tüketiciyle buluşturduk. Ovacık Mahallesi’nde 40 bin metrekare alan üzerine kurulacak Çeşme Belediye Başkanlığı Tarım ve Hayvancılık Akademisi’nde endemik türler, meyve ağaçları, tıbbi aromatic bitkiler, tahıl ve yem üreticiliğinin yanı sıra Çeşme’ye has Sakız ve Kaçeli Koyun yetiştiriciliği yapılma çalışmalarımız sürüyor. Çeşme’nin en önemli endemik ürünlerinden biri olan sakız enginarımız tarlada kalmasın, çiftçimiz mağdur olmasın diye 200 bin adet enginar alımını gerçekleştiriyoruz. Üreticilerimize destek olarak, yerel değerlerimizin korunmasına katkı sağlıyoruz. Yerelde kalkınmanın temel taşı çiftçilerimizdir. Üreticimize destek olalım ki, üreticimiz üretmeye devam etsin, toprağına, ürününe sahip çıksın. Bu bereketli ve kadim topraklarda üreticimizin yanında olmaya ve üreticilerimize destek olmaya devam edeceğiz. Bunun arkasından anason, domates, kavun gibi üretimler gerçekleştirmek istiyoruz.

BİZ KANUNSUZ İŞ YAPMADIK

Oran, kamuoyunda tartışmalara neden olan ‘Alaçatı Port’ projesiyle ilgili şunları kaydetti:

“Alaçatı Port’un planları 1980’li yılların sonunda onaylanmış. Meslek Odalarımız maalesef ilk açıklamayı yapmadan evvel bize sormadılar ve ‘Hukuksuz ruhsatlar veriliyor’ dendi. Keşke gelip bana sorsalardı. Çünkü sorsalardı tasdikli imar planlarında verilen ruhsatların hukuka uygun olduğunu anlatırdım. Yapılan kanal açma işlemlerinin de Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından yapıldığını söylerdim. Çeşme’nin doğasını ve değerlenir korumaktan bahsettim Oradaki kuş cennetinin korunmasıyla ilgili ciddi çalışmalar yapıyoruz. Ruhsat vermeyebilirsiniz diyebilirsiniz ama resen ruhsat alırlardı. Biz kanunsuz iş yapmadık.”