Cevahir kavgamızda yaşıyor
Hüseyin Cevahir

Haber Merkezi

68 Kuşağı’nın ve Türkiye devrimci hareketinin önderlerinden Hüseyin Cevahir’in katledilişinin bugün 51’inci yılı. İstanbul Maltepe’de 1 Haziran 1971’de Mahir Çayan’la birlikte kaldıkları evin kuşatılması sonucu çıkan çatışmada öldürülen Cevahir anılıyor.

Yükseköğrenim için Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ne giren Cevahir, sosyalist hareket içerisinde yer aldı, SBF Fikir Kulübü’ne katıldı. Cevahir, Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun Dev-Genç’e dönüşüm sürecinde Mahir Çayan ile birlikte hareket etti. THKP-C’nin oluşumunda yer aldı. Cevahir, Mahir Çayan ile birlikte Ankara’dan İstanbul’a geçerek burada eylemlerine devam etti. 29 Mayıs 1971’de İstanbul-Maltepe’de Mahir Çayan ile birlikte saklandıkları evde kuşatıldılar. Üç gün süren kuşatmada Hüseyin Cevahir, 1 Haziran sabahı katledildi. Cevahir evden ölü olarak çıkartıldığında vücudunda 25 kurşun vardı. Mahir Çayan ise yaralı olarak yakalandı.

Mahir Çayan, Cevahir’in ardından yaptığı açıklamada, şöyle demişti: “Hüseyin’i ben zannıyla benim her zaman nöbet tuttuğum yerde öldürmüşler. Hüseyin’den 25 kurşun çıkmış. Bu bir cinayettir!” Mahir Çayan, Cevahir’in ardından ‘Hücredeki Adalının Rüyası’ adlı bir şiir yazdı. Ayrıca Cevahir’in anısına birçok kitap, şiir ve şarkı da yazıldı.

ATEŞİ YAKTILAR

Öte yandan 31 Mayıs 1971’de Nurhak’ta katledilen gençlik hareketinin önderlerinden Sinan Cemgil, Kadir Manga ve Alpaslan Özdoğan İzmir Buca’da anıldı. Buca Emek ve Demokrasi Güçleri tarafından düzenlenen anmada platform ve aile adına konuşan Caner Canlı, “İstiyoruz ki onlar hiç unutulmasın. Çünkü buradan bir devrim ateşi yakılmaya çalışıldı. Ama başarılı olunamadı. 31 Mayıs Nurhak unutulmamalı” dedi.