28 Şubat davasından hüküm giyen ve kaldığı cezaevinde sağlık durumu kötüleşen eski Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir, tahliye edildi.

Çevik Bir tahliye edildi

21 Ağustos 2021'den bu yana cezaevinde tutulan ve ömür boyu hapis cezasına çarptırılan Çevik Bir hakkında tahliye kararı verildi.

Tahliye kararının gerekçesinin ise Çevik Bir'in ileri seviyede demans hastalığı.

28 Haziran'da Ankara 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen 28 Şubat davasında müebbet hapis cezasına çarptırılan ve infaz erteleme talebi doğrultusunda İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edilen, dönemin Genelkurmay 2'nci Başkanı Çevik Bir için düzenlenen raporda, demans tanısı mevcut olduğu ve hastalığının ilerlediği, cezaevi koşullarında kalmasının uygun olmadığı, infazının ertelenmesi gerektiği belirtilmişti.

Raporda, "Hasta 21-24 Haziran tarihleri arasında Nöroloji Kliniği adına mahkum koğuşuna yatırılarak izlenmiştir. Hastanın demans tanısı mevcuttur. 3 Eylül 2021’de yapılan testle 21 Haziran 2022’de yapılan test karşılaştırıldığında geçen süre içinde kötüleşme izlenmiştir" denildi. Yapılan diğer muayene sonuçlarının da yer aldığı raporun sonuç kısmında ise, "Cezaevi koşullarında hayatını yalnız idame ettiremez. Hastanın demans tanısı olup, hastalığı ilerleyicidir. Cezasının infazının ertelenmesi gerekir. Hastalığı süreklidir. Hastanın rehabilitasyon ile düzelebilecek bir hastalığı olmadığı için R tipi ceza infaz kurumunda kalması uygun değildir" denildi.

11 aydır cezaevinde olan 83 yaşındaki Çevik Bir, bugün tahliye edildi.

cevik-bir-icin-tahliye-karari-1046909-1.

Bir’in avukatı Kara, tahliye kararına ilişkin ANKA Haber Ajansı’na şunları söyledi:

“Çevik Paşa önümüzdeki dakikalarda tahliye olacak. Şu anda işlemleri yapılıyor. 20.00’yi bulduğunda tahliye olmuş olacak. Saat 18.00 itibariyle özgür bir insan.

Denetimli serbestlik yok. İmza, yurt dışı yasağı, ev hapsi olmaksızın infazına ara verildi. Cezaevinde kalamaz şeklinde raporu vardı. Şubat ayından bu yana da işleme konmamıştı ancak geç de olsa işleme konulmuş oldu.”

Çevik Bir, sağlık sorunları nedeniyle tahliye edildiği cezaevinden çıkar çıkmaz Bodrum’daki yazlığına geldi. Bodrum'daki yazlığına girişte gazetecilerin "Ne hissediyorsunuz" sorusuna "Buralar çok değişmiş" diye cevap veren Bir, yazlık evine girip kameralardan uzaklaştı.