Çevirici Nesil

TİMUR AKKURT  timur@teknosafari.com

Geçen hafta dünya basınında, robotların hayatımızın içinde çalışanlar olarak görebileceğimizi anlatan pek çok haber yayınlandı. Bu haberler bence çok bilinçli olarak yapılmaya başlandı. Alışmamız isteniyor! Bu haberlerden öncelikle kısaca bahsetmek istiyorum. Bu arada buna ilk alışması gerekenler Uzakdoğulular gibi görünüyor. Bir haberde bahsi geçen konular şöyle;

>> Önümüzdeki aylarda Japonya’da hizmete girecek otelin işlerinin çoğunun robotlar tarafından yapılacağı...

>> Japonya’da Mitsubishi UFJ Finans Grubu’nun bir ya da iki şubesinde ‘Nao’ adında bir robotla hizmet vermeye başlayacak.

>> Singapur’da bir lokanta zinciri, robot garson kullanmaya hazırlanıyor...

>> Dünyanın en büyük internet satış mağazalarından biri olan Alibaba.com, deneme amaçlı olarak insansız hava araçlarıyla teslimatlara başladı...

Evet, sadece geçen hafta yayınlanan haberler bu şekilde. Şimdi hem haberlerin detaylarına hem neler olacak ‘teorileri’ geliştirmeye başlayalım. Bu haberler genellikle, insanları ürkütmeyecek şekilde veriliyor. Amerikalı araştırma şirketi Boston Consulting Group(BSG) tarafından yapılan araştırma sonuçlarına göre daha gerçekçi bir sonuç çıkmış o ayrı. Araştırmaya göre 10 yıl içinde robotlar yüzünden en çok fabrika işçileri, işinden olacak. Burada en önemli etkenlerden birisi de robot maliyetlerinin 10 kat daha ucuzlamış olması.

Eskiye oranla, maliyetlerinin düşük olmasının yanında, yapay zekâ sayesinde daha akıllı ve kabiliyetli olmalarıda onları tercih sebebi yapmakta. Üstelik yorulmak, şikayetçi olmak, dedikodu yapmamaları da işverenler için tercih sebebi. Tüm bunları okuduğunuzda durum bizler için pek iç açıcı görünmese de biraz içinizi rahatlatayım. Bu sorunu ortadan kaldırabiliriz, dikkat ederseniz "Onları yok edebiliriz" demiyorum! Onlar gelecek ve bu işleri yapacaklar. Bunun çaresi yok. Bir nevi avantajları da yok değil aslında. Hatasız iş yapmaları, ayrıcalık nedir bilmemeleri (ki yazılımla kaypak robot yapılabilir o konuya ileride değiniriz) iş, ürün, hizmet kalitesini artırıp o seviyede kalmasını sağlayabilir.

Panik olmayın etrafınıza bakın anlayacaksınız. Yeni yetişen nesil robotları kullanacağımız alanlarda zaten çalışmak istemiyor! Örneğin ben kızımdan hiç "Bir bankada çalışıp insanlara hizmet etsem" dediğini duymadım. Bu meslek dalında çalışanlar kızacak. Elbette hepimizin daha güzel hayal ve hedefleri vardı. Belki oradan başlayıp yükseleceksiniz. İşte bu robotlar hep aynı yerde kalacaklar, yükselmek istemeyecekler. Bu robotlar fast food lokantalarında çalışacak. Konsept bir restoran olursa onu bilemem tabii. Haberi çıkmadı ama çöp toplamak, şehri temizlemek, madende çalışmak gibi riskli, sağlığı tehdit eden işlerde çalışmayı da kimse istemiyor. Ya mecburiyetten ya da (şimdilik) birileri o işleri de yapmak zorunda olduğu için yapıyoruz.

Kızım ve onun jenerasyonu bambaşka bir iş ortamında çalışacak. Onlardan sonra gelen jenerasyon tam bilimkurgu. Bu arada bizim gibi arada kalmışların yapabileceği en iyi şey bu şartlara en iyi şekilde uyum sağlamak, yeni açılan iş sahalarında kendini geliştirmek. Belki mükemmel olmayacağız ama bu geçiş döneminde aslında en büyük işi biz yapıyor olacağız. Benim pek çok yazımı okursanız ne demek istediğimi çok iyi anlayabilirsiniz aslında. Biz ‘converter’ yani 'çevirici' nesiliz. Eski ve yeni usulleri biliyor ve bir üst neslimize ya aktarıyoruz ya da onlar için çalışıyoruz. İçinizde pek çok insan kaynakları müdürü vardır elbet, bu söylediklerimi çok iyi anladığınızı tahmin edebiliyorum. Yönetici seviyelerine artık bizim nesil geçiyor. Bizim bir tık üzerimizdeki abi ablalarımızı yatırım yapmaları için, yeni nesil iş alanlarına girmeleri için ikna işini de biz üstlenmiş durumdayız.

Sonuç olarak robotlardan korkmayın! Onlar bizim aramıza giremeyecekler, biz yine birbirimizle dertleşecek, kavga edecek, barışacak, sevişeceğiz. Onlar da kimsenin yapmayı istemediği işleri yapmaya devam edecek. Biz onlardan en farklı olduğumuz alanlarda yaşamaya devam edeceğiz. Siz hiç robot kreatif direktör gördünüz mü?