Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, siyanür ile ilgili "Alışından, üreticinin tükettiği mamule kadar bunun takibi yapılacak" dedi

Çevre Bakanı Kurum: Siyanür takip edilecek

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, son dönemlerde intihar vakalarında sıkça kullanılan siyanür ile ilgili bir dizi önlem alacaklarını söyledi.

Kurum, "Siyanür maddesi izin ve denetiminin takibine yönelik düzenleme yapılacak. İstenmeyen olayların önüne de böylece geçmiş olacağız. Alışından, üreticinin tükettiği mamule kadar bunun takibi yapılacak," dedi.

"Bu siyanürü üreten firma kime satıyorsa bizden izin alacak," diyen Kurum, "Satın alan firma hangi üründe bu maddeyi kullanacaksa son tüketiciye kadar bunun takibini ilgili üreticilerimiz ile beraber yapacağız," ifadelerini kullandı.

DEPREM AÇIKLAMASI

Depremle mücadeleye yönelik süren kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Kurum şöyle devam etti:

"Ülkede 1.5 milyon konutun acil dönüştürülmesi lazım. Aciliyet gerektiren binalar 6-7 milyon kişiyi ilgilendiriyor. Toplamda 8.5 milyon konut kentsel dönüşüm kapsamına giriyor. Ama bunların bir bölümünde aciliyet yok. Şu an Türkiye'deki yapı stokunun yüzde 45-50'si depreme hazır. Yıllık dönüşümde 300 bin konut hedefi koyduk. 2023'e kadar bunu yapacak becerimiz var. "Bunun yüzde 15'ini yani 50 bin konutu biz yapalım geri kalanı özel sektör yapsın" dedik. Kentsel dönüşüm için yüzde 50'ye kadar faiz desteğini İller Bankası'ndan kredi olarak verebiliyoruz. 4 milyar lira paramız var. Bir belediye gelsin "Kentsel dönüşüm yapacağım yüzde 50 faiz desteği istiyorum" desin, para hazır."

DEFİNE KAZILARI

"Dipsiz Göl'de istenmeyen bir olay yaşandı. Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile hemen harekete geçtik. 4 maddelik bir eylem planı hazırladık. Dipsiz Göl'ü oradaki mikroorganizmaları yaşatacak şekilde, tortu tabakalarını buraya taşımak suretiyle doğal güzelliğini eski haline getireceğiz. Derinliğini 3.5 metrede koruyacak düzenlemeleri yaptık. Bölgeyi SİT alanı haline getirerek etrafındaki diğer küçük göletler ile birlikte koruma altına alacak adımı da attık. Ülkemizde yapılacak tüm define kazılarında ÇED raporu alma zorunluluğu getirdik. Uymayanlar için çevre cezalarının yaptırımı çok ağır, hapis cezasına kadar müeyyidesi var."