Kazdağları’nda yapılmak istenen siyanürlü altın işletmesi projesi için Kumarlar Köyü’nde gölet inşası yapan Alamos Gold’un iştiraki Doğu Biga Madencilik'in sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma tepki geldi

Çevre örgütlerinden Kazdağları'ndaki madencilere tepki: Kumarlar meraları şirketin değil, köylülerindir

EREN AŞNAZ / ÇANAKKALE

Çevre örgütleri ve STK’lar Doğu Biga Madencilik’in, sosyal medya hesabından Kumarlar Göleti’nin mera alanları üzerinde olmadığı açıklamasına tepki gösterdi. Projenin 13 Ekim 2019 tarihinde süresinin dolduğu ve Alamos Gold-Doğu Biga Madencilik’in hâlihazırda işgalci konumda olduğu ifade edilen açıklamada, “Köylülerin elinden alınmak yerine mera olarak tescillenmeli ve köydeki tarım ve hayvancılık projeleri desteklenmelidir. Köyün suyu da maden şirketine değil tamamen köylülerin kullanımına tahsis edilmelidir” denildi.

Kazdağları’nda yapılmak istenen siyanürlü altın işletmesi projesi için Kumarlar Köyü’nde gölet inşası yapan Alamos Gold’un iştiraki Doğu Biga Madencilik sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma tepki geldi. Kumarlar Köyü’nde mera alanı olmadığı iddia edilen paylaşıma karşı, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, Kazdağları Kardeşliği, Her Yer Kazdağları ve Kazdağları İstanbul Dayanışması tarafından yapılan ortak açıklamada, şirket iddialarının gerçeği yansıtmadığı ifade edildi. Göletin yapılmasının asıl amacının ‘Altın Madeni Projesinin’ kullanım suyu sağlanması olduğu belirtilen açıklamada, daha önce Orman Bakanlığı yetkililerinin köye gelerek köylülerin söz konusu alanları boşaltmalarını istediği belirtildi. Kirazlı Altın Madeni Projesi’nin işletme ruhsatı süresinin 13 Ekim 2019 tarihinde süresi dolduğu ve Alamos Gold (Doğu Biga Madencilik)’in hâlihazırda işgalci konumda olduğu ifade edilen açıklamada, “Köylülerin elinden alınmak yerine mera olarak tescillenmeli ve Köydeki tarım ve hayvancılık projeleri desteklenmelidir. Köyün suyu da maden şirketine değil tamamen köylülerin kullanımına tahsis edilmelidir” denildi.

cevre-orgutlerinden-kazdaglari-ndaki-madencilere-tepki-kumarlar-meralari-sirketin-degil-koylulerindir-728291-1.

''GEREKÇE KÖYLERE SU SAĞLAMAK DEĞİL, PROJEYE KULLANIM SUYU SAĞLANMASIDIR”

Çevre örgütleri tarafından yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

“Alamosgold’un yerli iştiraki Doğu Biga Madencilik A.Ş. 6 Mayıs 2020 tarihinde sosyal medya hesaplarından Kumarlar Göleti ile ilgili bir paylaşımda bulundu. Paylaşımlarında göletin mera alanı üzerinde olmadığını iddia etmekte ve Kirazlı Altın Madeni Projesi ile ilgisinden hiç bahsetmemektedir. Hâlihazırda DSİ ile yapılan bir protokol çerçevesinde, Altınzeybek-2 adıyla anılan gölet Doğu Biga Madencilik tarafından inşa edilmektedir. Göletin yapılış gerekçesi ise paylaşımda iddia edildiği gibi köylere içme/sulama suyu sağlama değil, Kirazlı Altın Madeni Projesinin kullanım suyunun sağlanmasıdır. Nitekim gölet alanından maden alanına oldukça geniş su boruları döşenmiş ve bu durum fotoğraflarla da belgelenmiştir. Gölet projesi, köylülerin yıllardır fiiliyatta mera olarak kullandıkları alanları su altında bırakmakta ve ayrıca bazı meralara ulaşımlarını engellemektedir. Orman Bakanlığı yetkilileri köye gelerek köylülerin söz konusu alanları boşaltmalarını istemiştir. Yıllardır köylüler tarafından fiilen kullanılan alanlar köylülerin elinden alınarak Doğu Biga Madencilik A.Ş. nin su ihtiyacını sağlamak üzere şirkete tahsis edilmiştir. Köylüler bu konuda çeşitli şikâyetlerde bulunmuş ve gölet alanında gerçekleştirdikleri eylemlerle “Madencilere Verecek Suyumuz Yok” demişlerdir. Kamu kurumları bunun üzerine Köye gelerek köylülerle bir toplantı gerçekleştirmiş ve köylülere bir dizi taahhütte bulunmuştur” denildi.

“MADENİN SU İHTİYACININ KUMARLAR’DAN KARŞILANMASI ÇED RAPORU’NA DA AYKIRIDIR”

Madenin su ihtiyacının Kumarlar’dan karşılanmasının ÇED Raporu’na da aykırı olduğu belirtilen açıklamada, “Kirazlı Altın Madeni Projesi’nin ÇED Raporunda su ihtiyacının Zeybekçayırı yakınlarında yapılacak Altınzeybek Göleti’nden karşılanacağı bilgisi yer almakta olup Kumarlar Göleti’nden hiç bahsedilmemektedir. Madenin su ihtiyacının Kumarlar’dan karşılanması ÇED Raporu’na da aykırıdır. Kirazlı Altın Madeni Projesi’nin işletme ruhsatı süresi 13 Ekim 2019 tarihinde süresi dolmuştur. ALamos Gold (Doğu Biga Madencilik) hâlihazırda işgalci konumdadır. Alanı acilen boşaltmalıdır. Köylülerin yıllardır kullandıkları alanlar resmi kayıtlarda mera olarak tescillenmemiş olsa bile fiilen meradır. Meralar, köylülerin elinden alınmak yerine mera olarak tescillenmeli ve köydeki tarım ve hayvancılık projeleri desteklenmelidir. Köyün suyu da maden şirketine değil tamamen köylülerin kullanımına tahsis edilmelidir” denildi.