24 Haziran sonrası resmileşen “Partili başkanlık” rejimi, çevre örgütlerinin ve yurttaşların büyük tepkilerine yol açan, CHP’nin de iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğu “çevre talanı” yasasının yasal zırhı oldu. Anayasa Mahkemesi TBMM’de büyük tartışmalar arasında kabul edilen 6745 sayılı Kanun’un iptali için yapılan başvuruya ilişkin kararının gerekçesini açıkladı. Mahkeme, yasanın 80’inci maddesinin dördüncü fıkrasında düzenlenen “Proje […]

‘Çevre talanı’ yasasına “başkanlık” zırhı

24 Haziran sonrası resmileşen “Partili başkanlık” rejimi, çevre örgütlerinin ve yurttaşların büyük tepkilerine yol açan, CHP’nin de iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurduğu “çevre talanı” yasasının yasal zırhı oldu.

Anayasa Mahkemesi TBMM’de büyük tartışmalar arasında kabul edilen 6745 sayılı Kanun’un iptali için yapılan başvuruya ilişkin kararının gerekçesini açıkladı.

Mahkeme, yasanın 80’inci maddesinin dördüncü fıkrasında düzenlenen “Proje bazlı yatırımlara diğer kanunlarla getirilen izin, tahsis, ruhsat, lisans ve tesciller ile diğer kısıtlayıcı hükümler için Bakanlar Kurulu kararı ile istisna getirilebilir veya yatırımları hızlandırmak ve kolaylaştırmak amacıyla yasal ve idari süreçlerde düzenleme yapılabilir” hükmü ile ilgili “iptal talebi hakkında karar verilmesine yer olmadığı” kararı verdi.

Karar, 24 Haziran sonrası yayımlanan 700 Sayılı Kanun Hükmündeki Kararname ile fıkradaki “…Bakanlar Kurulu” ibaresinin “…Cumhurbaşkanı” olarak değiştirilmesi gerekçesine dayandırıldı.

TEK YETKİ ERDOĞAN’DA

Böylelikle Erdoğan’ın uygun gördüğü yatırımlar için diğer yasalarla getirilen izin, tahsis, ruhsat, lisans ve tesciller ile diğer kısıtlayıcı hükümler uygulanmayacak.

TEK İMZA YETERLİ OLACAK

Yeni çevre katliamlarına yol açacağı gerekçesiyle tepki gösterilen maddenin açtığı yoldan, “yatırımları hızlandırmak ve kolaylaştırmak” gerekçesiyle doğa korumayı amaçlayan idari önlemler ve ÇED gibi rapor süreçleri uygulanmayabilecek.

Tabiat varlıkları ve SİT alanlarına yapılacak yatırımlar denetim süreçlerinin dışında kalacak. İktidarın Kanal İstanbul gibi mega projeleri, nükleer santrallar, HES’ler, termik santrallarla ilgili projeleri yargı kararlarına karşın “tek imza” ile hayata geçirilebilecek.