Kızılbük’te dinamit patlatan Sinpaş GYO, proje dosyasında çevresel yatırım olduğunu ve çevre uyumlu mimari yapılar yapacağını iddia etmiş. Şirket ayrıca bilirkişi raporlarının bilimsellikten uzak olduğunu öne sürdü.

Çevresel yatırımı dinamitle yapıyorlar

Gökay BAŞCAN

Muğla Marmaris’in en güzel koylarından olan Kızılbük’te inşaatı süren Sinpaş GYO projesine tepkiler sürüyor. Dinamit patlatarak bölgedeki ekolojik tahribata neden olan şirket, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunduğu proje tanıtım dosyasında, projenin ‘çevresel’ bir yatırım olduğunu ve çevreye uyumlu mimari yapılar yapılacağını ileri sürmüş.

Marmaris ilçesi İçmeler Kızılbük‘te Sinpaş GYO A.Ş. ve Kızılbük GYO A.Ş tarafından inşaatı süren resort otel ve devre mülk projesine karşı mücadele eden Marmaris Kent Konseyi, Milli Park alanı içinde dinamitlerin patlatıldığı anları paylaşmasıyla proje yeniden gündeme geldi. Kent konseyinin ‘Marmaris’ten İmdat’ etiketiyle sosyal medyada paylaştığı görüntüler yurttaşların tepkisine neden oldu.

ÇEVREYE UYUMLU YAPILAR

Sinpaş GYO, Milli Park sınırları içerisinde yer alan koyda yapılacak yaklaşık 200 bin metrekare büyüklüğündeki proje için Ağustos 2021’de çevresel etki değerlendirme (ÇED) gerekli değildir kararı aldı. Projeyi, tanıtım dosyasında çevreye uyumluymuş gibi gösteren şirket şu ifadelere yer verdi: “Çevreye uyumlu mimari yapılar yapılarak, yöre ve ülke ekonomisine girdi sağlamasının yanı sıra istihdam olanağı da sağlayacaktır. Projenin olası çevresel etkileri rapor kapsamında belirtilen hususlara uyulması durumunda çevresel bir yatırım olduğu söylenebilir.”

BÖLGE TAHRİP EDİLDİ

‘Çevresel yatırım’ iddiasında bulunan şirketin proje inşaatı sırasında yarattığı tahribat bilirkişi raporuyla da tespit edilmişti. Marmaris Kent Konseyi’nin ‘ÇED gerekli değildir’ kararının iptali için açtığı davada bilirkişi raporu istendi. Raporda, Sinpaş’ın Kızılbük koyuna inşa ettiği devasa tesis Milli Park’ı, kıyıyı, ormanı ve endemik türleri tahrip ettiği belirtildi. Buna rağmen şirket inşaattı bitirme noktasına geldi.

SİNPAŞ’TAN AÇIKLAMA

Ekolojik yıkıma neden olan Sinpaş tepkilerin ardından açıklama yaptı. Açıklamada Marmaris Kent Konseyi üyelerinin kamuoyunu yanlış bilgilendirdiğini öne sürdü. Proje süreciyle ilgili atılan tüm adımlar, ilgili resmi kurumların onayı ve izniyle yürütüldüğünü ileri süren şirket, aleyhlerine çıkan bilirkişi raporlarının bilimsellikten uzak olduğunu savundu. Bölgede patlatma yaptıklarını reddetmeyen şirket açıklamada, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden ve Emniyet Müdürlüğü’nden izin aldıklarını belirtti.

DİNAMİT PATLATMA ‘OYUNU’

Milli Parklar sınırları içerisinde bulunan bölgede ekolojik yıkım yaratan Sinpaş GYO, proje tanıtım dosyasında patlatma yapılmayacağını öne sürdü. Bakanlığın ÇED’ten muaf tutarak izin verdiği projenin tanıtım dosyasında şirket şu ifadelere yer verdi: “Projenin yapısı ve yeri itibari ile işletme esnasında herhangi bir patlayıcı-parlayıcı madde kullanımı söz konusu değildir.” Bakanlığa sunduğu dosyada dinamit patlamanın yapılmayacağını belirten şirkete, Muğla Valiliği Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nden 17 Şubat’ta patlatma izni aldığı ortaya çıktı. Müdürlüğün verdiği izne göre şirket, inşaat aşamasında 5 adet patlama yapabilecek ve her patlatmada 112 adet kapsül kullanılacak. Toplamda 1402 kilogram dinamit kullanılacak. Marmaris Belediyesi tarafından yapılan açıklamada da, patlatmalara belediyenin değil Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından izin verildiği belirtildi.

54 BİN TL CEZA KESİLMİŞ

AKP Muğla İl Başkanı Kadem Mete, 10 Şubat’ta katıldığı Netonline TV yayınında şirketin patlatma izni bulunmadığı ancak patlatma yaptığı için ceza kesildiğini belirtmişti. Mete katıldığı yayında şu ifadeleri kullandı: ‘‘Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz sürekli burayla alakalı alakalı denetimlerini yerine getiriyor. En son Ocak ayında yerinde yapılan denetimde burada patlatma yaptığı görülmüş, inşaat şirketinin patlatma yapmayacağına dair taahhüt vermesine rağmen patlatma gerçekleştirdiği için 54 bin TL’lik bir ceza uygulanmış ve il emniyet müdürlüğüne bildirmiştir.’’

NE OLMUŞTU?

Marmaris’in İçmeler Mahallesi Kızılkum mevkiinde Emin Hattat tarafından 30 yıl önce inşaatı başlatılan otel, 2009’da Sinpaş Holding’e satıldı. 1988 yılında Hattat Ailesi tarafından Hema-Que Otel Yatırım A.Ş. adıyla, 150 dönümü ormandan tahsisli toplam 310 dönümlük denize sıfır araziye beş yıldızlı otel yapılması için inşaat başladı. Fakat 550 oda, 1100 yatak kapasiteli otel bitirilemedi. Emin Hattat, 2006’da iflas edince de inşaat tamamen durdu. Sinpaş Holding, 2010 yılı başında iki koyu içine alan otel inşaatının bulunduğu bu araziye 1400 lüks konut yapmak için o dönem belde olan İçmeler’de belediyenin fen işleri müdürlüğüne başvurdu. Belediyeyse imar planında belirtilen hükümler çerçevesinde konut yapımına izin vermemişti. Muğla Valiliğiyse devam eden Kızılbük Wellness Resort inşaatı için 13 Ağustos 2021’de ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verdi.