Ankara Tabip Odası’nın düzenlediği “Ceyhun Atuf Kansu’dan Behçet Aysan’a Şiir Akşamı” etkinliğinde, şiirler coşkuyla okundu, yüreklere dokunan türküler hep bir ağızdan söylendi

Ceyhun Atuf Kansu’dan Behçet Aysan’a Şiir Akşamı

BURCU CANSU

Ankara Tabip Odası 14 Mart “Tıp Bayramı” etkinlikleri kapsamında, “Ceyhun Atuf Kansu’dan Behçet Aysan’a Şiir Akşamı” isimli bir etkinlik düzenledi. Ankara Tabip Odası’nda düzenlenen etkinlikte, Ceyhun Atuf Kansu’nun kızı Dr. Bahar Gökler, oğlu Işık Kansu, Behçet Aysan’ın kızı Eren Aysan’ın yanı sıra Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyeleri, hekimler ve tıp öğrencileri de yer aldı.

“Ceyhun Atuf Kansu’dan Behçet Aysan’a Şiir Akşamı” isimli etkinlikte şiirler okundu, türküler hep bir ağızdan söylendi.

Kansu’nun 100. yaş etkinlikleri
Etkinlikte ilk sözü alan Dr. Bahar Gökler, bir çocuk hekimi ve şair olan babası Kansu’nun çocukluğuna değindi. Gökler, babası Kansu’nun çocukluk ve gençlik döneminden izler taşıyan şiirlerini okudu.

Kansu’nun oğlu Işık Kansu ise babasının 100’üncü yaş günü kapsamında yapacakları etkinlikleri şu şekilde sıraladı:
“Dergilerde yayımlanmamış çok sayıda yazısı, denemesi ve şiiri var. Hatta hiç kitap olarak yayımlanmamış öykülerini, dergilerini taradık.Yaklaşık 2 bine yakın yazısı çıktı. Onlar içerisinden seçmeler yapacağız. Babamın hemen ölümünden sonra İş Bankası tarafından yapılan toplu şiirlerinin baskı için çalışmalarımız sürüyor. Hem Ankara hem İstanbul’da babamın şiirlerinden esinlenilerek yapılan resim sergisi düşünüyoruz. Bu konuda yaklaşık 30 sanatçıdan onay aldık.İstanbul ve Ankara’da sergi açmayı düşünüyoruz. Fotoğraf ve karikatür sergisi de olacak. TÜYAP istanbul Fuarında da özel bir etkinlik planlıyoruz. Babamın benim çektiğim filmini yeniden yaşama geçirdik, babamın sesinden de yaşam öyküsü var onları da dijitale aktardık. Hacettepe Üniversitesi İletişim Fakültesi bütün sesleri ve görüntüleri sanal yolla aktardı bir belgesel hazırlıyoruz. Çeşitli etkinliklerde gösterilecek. Babamın şiirlerinden yola çıkarak beste yarışması düzenleyeceğiz. TTB ile hekimlik toplantısı da düzenlemeyi öngörüyoruz. Ayrıca İstanbul ve Ankara da iki ayrı üniversitede şiir sempozyumları düzenlemek için de çabalarımız sürüyor. Şiir ödülleri de devam edecek.”

Aysan’ın katledilmesinin 25’inci yıl etkinlikleri
Behçet Aysan’ın kızı Eren Aysan da, babasının şiirlerini okudu. Babası Behçet Aysan’ın Sivas Madımak Oteli’nde katledilişinin 25’inci yılı sebebiyle çeşitli etkinlikler düzenleneceğini söyleyen Aysan,
“Bir defaya mahsus olmak üzere Behçet Aysan şiir ödülünü, Metin Altıok şiir ödülü ile ortak gerçekleştireceğiz. Temmuz’un başında Cemil Topuzlu’yu istedik, verirlerse açık havada bir etkinlik planlıyoruz. Haziran başında da Ada Müzik’ten Behçet Aysan’ın şiirlerinden oluşan şarkılar albümü çıkacak. Bu albümde Aykut Güneri’nin bestesini Zuhal Olcay yorumlayacak, Fazıl Say, İbrahim Yazıcı, Boğaziçi Caz Korosu, Çağan Irmak, Kardeş Türküler, Birsen Tezer, Erkan Uğur, Yaşar gibi çok sayıda önemli isim yer alıyor” diye konuştu.