Ceylanpınar’da beraat kararlarına bozma talebi

Politika Servisi

Urfa’nın Ceylanpınar ilçesinde 22 Temmuz 2015’te polisler Feyyaz Yumuşak ve Okan Uçar’ın öldürülmesi ile ilgili 4’ü tutuklu 9 sanıklı davada verilen beraat kararlarına Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan itiraz geldi. Çözüm sürecinin bitmesine gerekçe gösterilen olayların başında gelen cinayetlerle ilgili davanın 1 Mart 2018’de görülen son duruşmasında tüm sanıklar hakkında beraat kararı verildi. Dava dosyasının gönderildiği Yargıtay’da temyiz incelemesinin tamamlanmasını beklenirken Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, yerel mahkemenin verdiği beraat kararının bozulması talebinde bulundu.

ANKA’nın haberine göre, Başsavcılık tebliğnamesini 29 Haziran 2021 tarihinde verdi. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Başak Yüksel Korkmaz, sanıklar hakkında verilen beraat kararlarına ilişkin, “eksik inceleme ve araştırmayla hüküm kurulduğu” değerlendirmesini yaptı, kararların bozulmasını istedi.

Korkmaz, sanıkların suçlanmasına yönelik deliller arasında gösterilen polislerin evinin 100 metre ilerisinde bulunan sigara izmaritlerinin de tekrar Ankara Jandarma veya Polis Kriminal Laboratuvarı’na gönderilerek DNA analizi yaptırılmasını istedi. Sigara izmaritlerinin üzerindeki parmak izleri sanıklarla eşleşmemişti.

Tebliğnamede, polis Feyyaz Yumuşak’ın ölü olarak bulunduğu salondaki zemin üzerinde ele geçirilen ve “üzerinde inceleme yapılmayan 9 milimetrelik fişeğin” balistik ve kriminal incelemesinin de yapılması gerektiği de belirtildi. Korkmaz, polis memurlarının arkadaşları olan polisler M.D. ve E.G.’nin ifadelerinin çeliştiğine dikkat çekerek, her ikisinin de ayrıntılı beyanın alınması gerektiğini vurguladı.

SURUÇ KATLİAMI İLE BAĞLANTILI

Sanık avukatlarından Hüseyin Akay, bozma talebinin “hukuki dayanaktan yoksun gerekçeler” içerdiğini belirterek, “Savcılık özellikle basına yansıyan ve sözde istihbari raporlara dayanan telsiz konuşmalarını ve diğer istihbari raporları delil göstermiştir. Savcılığın bu raporları delil göstererek sanıklar aleyhinde bozma talebinde bulunması açıkça hukuka aykırılık teşkil etmektedir.” Av. Akay, polislerin evinde parmak izi çıkan bir diğer polis B.K.’nin bu izinin de araştırılması gerektiğini kaydetti.

Akay, 20 Temmuz 2020 tarihinde IŞİD’in gerçekleştirdiği Suruç katliamını da hatırlatarak, şunları söyledi: “Ceylanpınar olayını gerçek anlamıyla anlamak istiyorsak, olaydan bir gün önce gerçekleşen Suruç katliamını da aynı anda bilmemiz gerekir. Bu iki dosya birleşince çok daha somut verilere ulaşılabileceğini umuyorum.” Akay, olayın tam anlamıyla aydınlatılması için TBMM’de komisyon kurulmasını talep etti.