Ceza içinde ceza

Haber Merkezi

Cezaevlerindeki sorunlar çözülmüyor, mahkûmlar çareyi gönderdikleri mektuplarda arıyor. Çeşitli cezaevlerinden BirGün’e mektuplar gönderen tutuklu ve hükümlüler yaşadıklarını anlattı. Cezaevlerinde onlarca hak ihlali yaşanırken buna tepki gösteren mahkûmlar ise disiplin cezası alıyor.

BOLU F TİPİ CEZAEVİ: Koronavirüs tedbirleri kapsamında kurs, atölye ve sohbet haklarının kısıtlandığını belirten mahkûmlar, yasakların kalkmasına rağmen hâlâ haklarından yararlanamadıklarını anlattı. Mahkûmlar, çok sayıda hükümlünün tahliyesinin “İyi halli değil” denilerek engellendiğine dikkat çekti.

SİNCAN 2 NO’LU F TİPİ CEZAEVİ: Mahkûmlar, şöyle anlatıyor: “Yemekler uyumsuz, bazen fazla veriliyor bazen az. Sosyal aktivite ayda bir kez tek koğuş halı saha turu. Görüşçü listesi ya uygunsuz deniyor. Görüşçü listesi vereli 3 ay oldu ve dönüş yapılmadı.” Başka bir tutuklu ise Kürtçe kitaplarının teslim edilmediğini, inceleme yapabilmeleri için ise tercüman parası istendiğini belirtti.

BUCA 1 NO’LU F TİPİ CEZAEVİ: Kitap ve dergi haklarının engellendiğini ifade eden tutuklular, kendilerine gönderilen kitapların idare tarafından aylarca bekletildiğini ya da el konduğunu aktardı. Hak ihlallerine karşı tepki gösterdiklerinde disiplin cezasıyla karşılaştıklarını aktaran tutuklular, bu cezanın da en ağırı olan ziyaret yasağı olduğunu belirtti.

SİLİVRİ CEZAEVİ: Bir tutuklu, haklarını istediği için görüş cezası aldığını, temmuz ayında açlık grevi yaptıklarını bu sebeple görüşe çıkarılmadıklarını ifade etti. Grup Yorum Üyesi Barış Yüksel ise 7 aydır tutuklu bulunduğu ancak hâlâ hakkındaki iddianamenin hazırlanmadığını söyledi. Yüksel, yazdığı dilekçelere rağmen gitar penasını ve müzik defterini alamadığını aktardı.