Ceza yönetmeliği acilen geri çekilsin

Berkay SAĞOL

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla 1 Temmuz’da yürürlüğe giren Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin uygulanmaya başladığı öğrenildi.

İstanbul Sağlık İl Müdürlüğü’nün, Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’ni uygulayarak yaklaşık 35 aile hekimiyle sözleşmesini yenilememesi tepki çekti.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde bir araya gelen hekimler ve sağlık emekçileri, yönetmeliğin acilen geri çekilmesi gerektiğini söyledi. İstanbul Aile Hekimliği Platformu kurulan komisyona tepki göstererek, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü önünde toplandı. İstanbul Aile Hekimliği Platformu adına Dr. Ahmet Mehlepçi, “Bugüne kadar 4 kez iş bıraktığımız, mitinglerimizde basın açıklamalarımızda acilen geri çekilmesi gerektiğini haykırdığımız Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği marifetlerini göstermeye resmen başlamıştır. Bu yönetmeliğin bir maddesi gereği İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nde geçtiğimiz günlerde başında hâkim olmayan sözde bir ‘mahkeme’ kuruldu. Adı ‘sözleşme yenileme değerlendirme komisyonu’ olan bu ‘mahkeme’ de kararların tamamı subjektif olup herhangi bir objektif kriter belirlenmemiştir” dedi.

İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ise “İktidar aldığı kararlarla yılın son gününde bizi yine yollara düşürdü. Özlük haklarımız yok sayıldığı için, genç hekimler yurt dışına gittiği için, son iki yılda 9 binden fazla hekim kamudan istifa ettiği için birçok kez seslerimizi duyurmaya çalıştık. Ceza yönetmeliği geri çekilmesi için sesimizi yükseltmeye çalıştık. Tamamen hukuksuz bir komisyon tarafından bizim hekimlerimiz hakkında karar verildi. Yılın son gününde bu şekilde bir davranış kabul edilemez. Hekim arkadaşlarımızın değersizleştirilmesine karşıyız. Hakkımızı helal etmiyoruz” diye konuştu.

SÖZLEŞME FESHİ KABUL EDİLEMEZ

İzmir Sağlık Platformu da uygulamaya tepki gösterdi. Yapılan yazılı açıklamada, “Geldiğimiz noktada bazı illerde bizlerin en başından karşı çıkıp, sakıncalarını dile getirdiğimiz ceza yönetmeliğinin hukuksuzluğunu en somut şekilde ortaya koyan sözleşme yenileme değerlendirme komisyonlarının kurulduğunu görmekteyiz. Aile hekimlerinin ve aile sağlığı çalışanlarının ceza yönetmeliğinin hukuksuz maddelerine göre sözleşmelerinin feshedilmesini kabul etmiyoruz. Bu hukuksuz uygulamaya derhal son verilmelidir” denildi.