Güldünya Tören'in davası sonuçlandı. Sanıklara 'töre' indirimi yapılmadı. Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar İrfan Tören ile F.T. getirildi. Hakkında yakalama emri bulunan Mehmet Tören ise henüz bulunamadığı...

NEZAHAT ALKAN / Güldünya Tören'in davası sonuçlandı. Sanıklara 'töre' indirimi yapılmadı. Bakırköy 5. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar İrfan Tören ile F.T. getirildi. Hakkında yakalama emri bulunan Mehmet Tören ise henüz bulunamadığı için duruşmada hazır edilemedi. Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bolat ise önceki mütalaasını tekrarladığını söyledi. Sanıklardan İrfan Tören, söz alarak ''Olayla alakam yoktur'' dedi. Sanık F.T. de, ''Ağabeyinin olayla ilgisi olmadığını'' savunarak, ''Olayı ben yaptım'' diye konuştu. Sanıkların avukatı Mehmet Talat Seyhan ise ''İrfan'ın ceza alması mümkün değildir. Çünkü hastane çıkışında bir kişi görülmüştür. Bu bakımdan İrfan'ın beraatini talep ediyorum. F.T. yönünden de tahrik unsuru ile takdiri indirim yönlerinin incelenmesini talep ediyorum'' dedi. Daha sonra son sözleri sorulan sanıklardan İrfan Tören, ''Bir kardeşim ölmüştür, ikimiz de cezaevindeyiz. Ailem dışarıda mağdur. Tahliyemi istiyorum'' diye konuştu. Sanık F.T. ise ''Ben de ağabeyim İrfan'ı n tahliyesini istiyorum'' dedi.

Töre cinayeti kurbanı Güldünya'nın sanık 2 kardeşini önce ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptıran mahkeme, İrfan Tören'in cezasını duruşmalardaki iyi halini göz önüne alarak ömür boyu hapse çevirdi. Mahkeme, F.T'nin cezasını da olay tarihinde 18 yaşından küçük olması nedeniyle önce 14 yıla, ardından da mahkemedeki iyi hali nedeniyle 11 yıl 8 aya indirdi. Her iki kardeş sanığın avukatı Talat Seyhan, uygulanmasını savundukları ''ağır tahrik'' ile ilgili kararı temyiz edeceklerini bildirdi.

''Evlilik dışı ilişkisinden hamile kalarak bir çocuk dünyaya getirdiği'' belirtilen Tören, önce silahla yaralanmış, ardından tedavi gördüğü hastanede 25 Şubat 2004’de öldürülmüştü.

GÖRÜŞLER »
AMARGİ'den Ülkü Özakın: 'AMARGİ olarak davayı başından beri yakından takip ettik. Hatta davalarda ailenin saldırgan tutumu ile karşılaştık. Bu tür davalarda sanıklara ceza indirimi uygulanmaması elbette olumlu bir gelişme ancak biz artık kadınların töre cinayetlerinin kurbanı olmasına karşıyız. Bu karar umuyorum bu sürece katkıda bulunacaktır.

»İHD İstanbul Şube Başkanı Eren Keskin: Güldünya davasında mahkemenin cinayette ağır tahrik hükümlerini uygulamamasını son derece olumlu buluyorum. Hibçir zaman geri olan yaklaşımlar devletler tarafından korunup geliştirilmemeli. Kadınlara Karşı Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi sözleşmesinin 5. maddesi devletlere görevler yüklüyor. Türkiye de bu sözleşmenin tarafı.

»Mor Çatı'dan Av. Birsen Atakan: Mahkeme ağır tahrik hükümlerini uygulamayarak çok olumlu bir karar verdi. Şu an bizim aslında talep ettiğimiz şekilde bir karar vermiş bulunuyor. Özellikle namus cinayetlerinde tahrik maddesi uygulanıyordu ve kadın örgütleri bununla çok fazla mücadele etti. Kadın örgütlerinin mücadelesinin bu kararda payı olduğunu düşünüyorum. Namus saiki ile öldürme aslında ağırlaştırıcı bir hüküm olmalıdır.