İHD Antalya Şubesi, temmuz ve eylül ayı döneminde Antalya’da bulunan cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri raporunu paylaştı. İHD Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ebedin Altınkaynak, Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki havalandırmada 3 kişinin beraber BirGün Gazetesi okuduğu için mahpuslara gazetenin havalandırmaya çıkarılmasının yasak olduğunun ve birlikte gazete okuyamayacaklarının söylendiğini aktardı.

Cezaevinde BirGün yasağı: Gazeteyi havalandırmaya çıkaramazsınız, birlikte okuyamazsınız!

Sabri KIRDAR

İnsan Hakları Derneği (İHD) Antalya Şubesi, temmuz ve eylül ayı döneminde Antalya’da bulunan cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri hakkında basın açıklaması yaptı. Rapor hazırlanırken, Antalya Yüksek Güvenlikli Cezaevinde bulunan 8 Antalya S Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan 15 ve Alanya L Tipi Kapalı Cezaevinde bulunan 4 mahpus olmak üzere toplamda 27 mahpus ile görüşmeler gerçekleştirildi.

Şube binasında yapılan açıklamada konuşan İHD Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ebedin Altınkaynak, “Böbrek rahatsızlığı olanların dışında hiç kimsenin temiz içme suyu alamadığını, yemeklerin az ve doyurucu olmadığını ve özellikle çeşidin az olduğu belirtildi. Mahpuslar aileleriyle yalnızca haftada bir kez 10 dakika görüşebiliyor. Mahpuslar aynı zamanda kantin fiyatlarının çok pahalı olduğunu belirtiyor. Mahpuslar haftada sadece bir gün boş bir odada sosyal faaliyet adı altında çıkarıldıkları ancak hiçbir şey yapamadıklarını, sosyal faaliyetin hiç olmamasından şikâyetlerini özellikle tekrarladı” dedi.

Havalandırmada 3 kişinin beraber BirGün Gazetesi okuduğu için mahpuslara gazetenin havalandırmaya çıkarılmasının yasak olduğunun ve birlikte gazete okuyamayacaklarının söylendiğini belirten Altınkaynak, “Mahpusların en temel insan hakları dahi askıya alınmış ve pandemi gerekçesiyle mahpuslar üzerindeki tecrit en üst seviyeye çıkarılmıştır. Mahpusların hapishane koşullarında sosyalleşebilmesi, infaz sürelerinde sosyal ilişkilerden kopmamaları, bedensel ve ruhsal sağlıkları açısından ortak alan faaliyetleri büyük önem arz etmektedir. Hapishanelerde yüzlercesi ağır, binlerce hasta mahpus bulunmaktadır. Türkiye’nin taraf olduğu Uluslararası Sözleşme hükümleri açık olmasına rağmen, sözleşme hükümlerine uyulmamakta ve hasta mahpusların sağlık hakları sistematik bir biçimde ihlal edilmektedir. Ağır hasta mahpusların infazları durdurulmalı ve derhal tahliye edilmeleri için gerekli işlemlerin yapılması gerekmektedir. Yine bütün hasta mahpusların insan onuruna yakışır bir şekilde eksiksiz olarak tedavilerinin sağlanmalıdır” diye konuştu.