Van'da 33 köylünün öldürülmesi emrini veren Orgeneral Mustafa Muğlalı'nın adının ayın bölgede askeri bir kışlaya verilmesinin bir benzeri de Amasya'nın Merzifon ilçesinde yaşanıyor....

Van"da 33 köylünün öldürülmesi emrini veren Orgeneral Mustafa Muğlalı"nın adının ayın bölgede askeri bir kışlaya verilmesinin bir benzeri de Amasya"nın Merzifon ilçesinde yaşanıyor.

12 Eylül döneminde Diyarbakır"da 7. Kolordu Komutanı  olarak görev yaptığı sırada Diyarbakır Cezaevi"nde uygulanan işkencenin mimarlarından olarak bilinen eski orgenerallerden Kemal Yamak"ın adının doğduyu yer olan Merzifon"da bir caddeye verilmesi ilçede tepkiyle karşılanıyor.

Merzifon’daki en büyük meydanının adı ünlü Osmanlı Sadrazamı Merzifonlu Kara Mustafa Paşa’nın adını taşıyordu.

Belediye Meclisi aldığı bir kararla bu adı “Kemal Yamak Meydanı” olarak değiştirdi. Kemal Yamak’ın 12 Mart ve 12 Eylül dönemlerinde sayısız yasa dışı uygulamalardan ve özellikle Diyarbakır Cezaevi’nde yaşanan işkencelerden sorumlu paşası olduğunu belirten Merzifonlular bu karar üzerine ayağa kalktı.

ÖDP, EMEP, Eğitim Sen ve SES’in Merzifon örgütleri, Merzifon Darbe Karşıtı Platformu adıyla bir araya gelerek meydandan “Kemal Yamak” isminin silinmesini istedi.

Söz konusu girişime Devrimci 78’liler Federasyonu’ndan da destek geldi. Federasyon Başkanı Ruşen Sümbüloğlu, “Merzifon halkının ve oradaki siyasi parti ve sendikaların duyarlılıklarını haklı buluyoruz. Kemal Yamak simgesel bir isimdir, 12 Mart ve 12 Eylül zulümlerinin baş sorumlularından biridir. Adının meydan tabelalarına değil mahkeme dosyalarına yazılması gerekir” dedi.

 

7. KOLORDU KOMUTANIYDI

Kemal Yamak, 1924’te Merzifon’da doğdu. Bursa Işıklar Askeri Lisesi"ni ve Harp Okulu"nu bitirdi. 1967’den itibaren 8 yıl süreyle Genelkurmay Özel Harp Dairesi’nde çalıştı. 1971-1974 döneminde bu dairenin başkanlığını yürüttü. 1971 yılında Tuğgeneral, 1975’de Tümgeneral, 1979’da Korgeneral ve 1984’de Orgeneralliğe yükseldi.

24 Temmuz 1987 tarihinde atandığı Kara Kuvvetleri Komutanlığı"ndan, 01 Eylül 1989 tarihinde yaş haddi nedeniyle emekli oldu. Gerek 12 Mart, gerekse 12 Eylül darbeleri sırasındaki uygulamaları tartışmalara yol açtı, görev yaptığı yerlerde çeşitli insan hakları ihlallerinden sorumlu tutuldu. Yamak, anılarından bir bölümünü “Gölgede Kalan İzler ve Gölgeleşen Bizler” isimli kitapta topladı.  CAN ERDOĞAN  ANKARA