Cezaevlerindeki garip uygulamaların ardı arkası kesilmiyor. Sincan F Tipi Cezaevi'nde ziyaretçilere vurulan 'görülmüştür' damgasının ardından, Adana 'Kürkçüier'de de 'Önce Vatan' damgası vuruldu

ORHAN GÜNEŞDOGMUŞ
Sincan F Tipi Cezaevi'nde mahkum yakınlarının kollarına vurulan "görülmüştür" damgasının ardından Adana Kürkçüier'de de "önce vatan" damgası vurulduğu iddia edildi. Kürkçüler E Tipi Cezaevi'nde tutulan Gazeteci Nesrin Yazar'ın annesi Ayşe Yazar görüşten önce koluna "Önce Vatan" ve "Görülmüştür" yazılı damgalar vurulduğunu iddia etti. Konuya ilişkin aradığımız cezaevi müdürü konuya ilişkin açıklama yapamayacağını, yetkili olmadığını belirtti. Ceza ve Tevkifevleri Güvenlikten Sorumlu Daire Başkanı Türker Tok ise hukuk dışı bir uygulamanın kendilerine iletilmesi durumunda inceleme başlatacaklarını açıkladı. Siyasi tutuklu ve hükümlüleri ziyaret eden yakınlarının kollarına vurulan, "Görülmüştür" "Terör" veya "Siyasi" yazılı damganın ardından şimdi de "Önce Vatan" yazılı damganın kullanılmaya başlandığı iddia edildi. Dicle Haber Ajansı Mersin'de 15 Şubat'ta gözaltına alınarak tutuklanan gazeteci Nesrin Yazar'ı Kürkçüler E Tipi Cezaevi'nde ziyarete giden 55 yaşındaki annesi Ayşe Yazar koluna "Önce Vatan" ve "Görülmüştür" yazılı damgalar vurulduğunu iddia ederek, İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şubesi'nden hukuki yardım talep etti.

Böyle bir uygulamayla ilk kez karşılaştığını belirten Yazar, "Onur kırıcı bir uygulamaydı. Bu damgayı diğer hükümlü ve tutuklu ailelerine de vurdular," dedi. Yazar, kolundaki damgayı silmemesi için gardiyanlar tarafından tehditlere de maruz kaldığını iddia ederek, "Ziyaretçi 2 kişi kolundaki damgayı şilince gardiyanların baskısına maruz kaldı ve uzun bir süre cezaevinde bekletildi" diye konuştu.

'HUKUK DIŞI BİR ŞEY VARSA İNCELERİZ'
Kendisine iddiaları ilettiğimiz Cezaevi Genel Müdürü, cezaevlerindeki uygulamalara dair açıklama yapamayacaklarını, bu yetkiye sahip olmadıklarını belirtti. Bunun üzerine aradığımız Ceza ve Tevkifevleri Güvenlikten Sorumlu Daire Başkanı Türker Tok ise hu-kukdışı bir uygulama söz konusuysa soruşturma başlatabileceklerin açıkladı. Tok, "Tevkifevlerinin, kurumların kendi belirledikleri, farklı uygulamaları vardır. Oradaki uygulamayı bilemiyoruz. Ancak hukukdışı bir uygulama söz konusuysa biz gerekli işlemleri yaparız. Bugüne kadar konu hakkında bize ulaşmış bir bilgi mevcut değil. Uygulamanın içeriğini bilmiyoruz. İddiaların doğru olup olmadığını da bilmiyoruz. Konu başsavcılık aracılığıyla bize ulaşırsa incelemelerimiz yapar ve hukukdışı bir uygulama mevcutsa gerekli işlemleri yaparız" dedi.