Cezaevinden pandemi izniyle çıkan Fırat A.’nın iki kadını katletmesi, iki yıl önceki infaz düzenlemesini gündeme getirdi. Feministler, kadının şiddet failiyle baş başa bırakıldığını, son genelgenin de çözüm olmadığını vurguluyor.

Cezaevinden çıktı iki kadını katletti

HABER MERKEZİ

Elazığ’da bir süre önce pandemi nedeniyle cezaevinden izinli çıkan Fırat A., kaynanası ve baldızını tabancayla öldürüp 10 yaşındaki çocuğu da ağır yaraladı. Kaçan fail, bir süre sonra teslim oldu.

Olay, önceki akşam meydana geldi. Bir süre önce pandemi nedeniyle cezaevinden izinli çıkan Fırat A., 80 yaşındaki kaynanası Zerif Doğan’ın evine geldi. Hem kaynanasına hem de 60 yaşındaki baldızı Gülay Doğan’a ateş açan Fırat A., seken kurşunlar nedeniyle evde bulunan 10 yaşındaki çocuğun da ağır yaralanmasına neden oldu. İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekipleri, Zerif ve Gülay Doğan’ın hayatını kaybettiğini belirledi. Ağır yaralanan çocuk ise hastaneye kaldırıldı.


Katledilen iki kadın, dün toprağa verildi. Seken üç kurşunla ağır yaralanan çocuğun ise hayati tehlikesi sürüyor. Öte yandan katil Fırat A.’nın olaydan sonra evli olduğu Cemile A.’yı arayarak “Annen ile kız kardeşini öldürdüm, eve git, görürsün” dediği ortaya çıktı. Fırat A.’nın eve ‘kuma’ getirmek istediği, bunu kabul etmeyen Cemile A.’nın evden ayrılarak annesinin yanına gittiği, ardından katilin kayınvalidesinin evine geldiği iddia edildi.

İki kadının cezaevinden pandemi izniyle çıkan bir erkek tarafından katledilmesi, ceza infaz düzenlemesinin ardından yaşanan benzer olayları akıllara getirdi. Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’da 31 Mart 2020’de yapılan değişiklikle cezaevinden denetimli serbestlikle salıverilen ya da pandemi izniyle çıkan erkekler, bu iki yıl içinde birçok kadını katletti. Bu kadınların bazıları, daha önce de kendilerine şiddet uygulamış ve bu nedenle haklarında şikâyetçi oldukları erkeklerce öldürüldü.

Öte yandan İçişleri Bakanlığı’nın 1 Nisan’da yayımladığı genelgede, boşanma süreci devam eden ya da haklarında daha önce 6284 sayılı Yasa’ya göre tedbir kararı bulunan tutuklu/hükümlülerin ceza infaz kurumlarından tahliyeleri sırasında kolluk birimlerine anlık bildirimde bulunulacağı belirtildi. Ancak kadın örgütleri temsilcileri ve hukukçular, bu genelgenin de şiddeti önleme konusunda etkisiz kalacağı görüşünde.

YARIM BIRAKTIKLARI ‘İŞİ’ TAMAMLIYORLAR

Feminist Avukat Selin Nakıpoğlu, 31 Mart 2020 tarihli infaz yasası değişikliğiyle salıverilen erkeklerin yarım bıraktıkları şiddete kaldıkları yerden devam ettiklerini söyledi. Cezaevlerinden salıverilen bu kişilerin takibinin yapılmadığına dikkat çeken Nakıpoğlu, yayımlanan son genelgeyi ise şu sözlerle eleştirdi:
“Bu kaçıncı genelge, sayamadık. Ama şu net ki bu genelgelerle bir ilerleme sağlanması mümkün değil. İstanbul Sözleşmesi, bu hükümlülerin cezaevlerinden salıverildiği bilgisinin şiddete maruz kalma tehlikesi bulunan kişilere bildirilmesini zorunlu kılıyor. Bu genelgeye göre serbest bırakılanlar kolluğa bildirilecek ama kolluk daha sonra bunu şiddete maruz bırakılan kadınlara bildirecek mi? Her kolluk mensubunun bu bilgiyi ilgili kişiye iletme zorunluluğuna dair bir düzenleme yok bu genelgede.”

“Israrlı şekilde İstanbul Sözleşmesi’nin çizdiği yoldan ilerlememe inadı var” diyen Nakıpoğlu, bu nedenle erkek şiddetinin önlenemediğini ve kadınların, çocukların, LGBTİ+ların hayatını kaybetmeye devam ettiğini ifade etti.

İKTİDAR ÖNLEYİCİ POLİTİKADAN BİHABER

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı (TKDF) Canan Güllü de infaz yasası affıyla birlikte mağdurun faille karşı karşıya bırakıldığına ve şiddeti önlemeye ilişkin hiçbir önlem alınmadığına dikkat çekti. Siyasi iktidarın önleme politikasından bihaber olduğunu belirten Güllü, “Son bir yılda yaşananlara bakın. İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı, üst yargının ‘Susun, sesinizi çıkarmayın, o zaman öldürülmezsiniz’ kararı… Faillere yönelik cezasızlık sürüyor. Şiddete karşı önleyici politikalar ise hiç konuşulmuyor” dedi.

İçişleri Bakanlığı’nın son genelgesinin yetersizliğine de işaret eden Güllü, “Bu kişilerin salıverileceği kolluğa bildirilecek de, kolluk bunun gereğini yapacak mı? Gerekli önlemler nasıl alınacak? Biz bu nedenle bir düzenleme yaparken bizimle konuşun diyoruz. Ama iktidarın ‘ben yaptım oldu’ yaklaşımı, daha çok can kaybına yol açıyor” ifadelerini kullandı.

cezaevinden-cikti-iki-kadini-katletti-999785-1.