Cezaevlerinin kolektif cezalandırma mekanlarına dönüştüğünü ve insanlık onuru ile bağdaşmayan uygulamaların görüldüğünü belirtilen Meclis Araştırması Önergesi üzerine konuşan CHP’li Sarıhan, “15 Temmuz’dan sonra cezaevlerindeki hak ihlalleri tırmanışta” dedi

“Cezaevlerinde hak ihlalleri tırmanışta”

Deniz Ayhan - Aslınur Özçakır

CHP Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ile ilgili konuştu. Cezaevlerinin kolektif cezalandırma mekanlarına dönüştüğünü ve insanlık onuru ile bağdaşmayan uygulamaların görüldüğünü belirtilen Meclis Araştırması Önergesi üzerine konuşan Sarıhan, cezaevlerinin koşullarını düzenleyen kanundaki temel ilkenin adalet ilkesi olduğunu söyledi.

“Yakınlar ve avukatlarla görüşmede sıkıntı”
Cezaevlerinde 15 Temmuz’dan önce ifade ettikleri hak ihlallerinin tırmanışta olduğunu ve olağanüstü halin ilanıyla birlikte tam anlamıyla bir hak gasbının ortaya çıktığına dikkati çeken Sarıhan, “Aileler, içerideki insanlarla, cezaevlerine gözaltından getirilmiş olmalarına ve gözümüzle gördüğümüz işkence olgularına rağmen yakınlarıyla görüşebilmek için uzun süre beklemek durumunda kalıyorlar. Mahkumlara birinci derecedeki yakınları dışındaki yakınlarıyla görüşme imkanları verilmiyor” şeklinde konuştu.

Mahkumların avukatlarla görüşme imkanlarının zor sağlandığını ifade eden Sarıhan, görüşme sağlansa dahi mahkumların görüşmeleri bir dinleyici eşliğinde yapabildiğini, görüşmenin bir gardiyan tarafından rahatlıkla kesilebileceğini söyledi. Sarıhan, “Kuşku altındaki bir avukatın, savunma görevini cezaevinde nasıl sürdüreceği konusu son derece tartışmalı bir durumdur. Otuz güne çıkarılmış olan gözaltı sürelerinin mevcut hukuk sisteminin üzerinde bir düzenleme getirmesi ve baskı, şiddet, kötü muamele, işkence iddialarının ve iddianın ötesinde olgularının da varlığı karşısında, cezaevlerinin nasıl doldurulduğu durumuyla karşı karşıyayız. Yeni alınan insanlara, haklarındaki iddialar kanıta bağlanmadan, söylemler ya da bazı tespitler üzerinden içeri alınmış olan insanlara yer açmak için, zaten üst üste olan cezaevleri yeni nakillerle yeniden doldurulmaya başlanıyor” dedi.