Anıl Varlı Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine her gün bir yenisi ekleniyor. Gazetemize mektup gönderen siyasi tutuklular, başta kelepçeli muayene dayatması olmak üzere yaşadıkları hak ihlallerini anlattılar. Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde bulunan bir siyasi tutuklu, 2017 yılında cezaevinde işkence ile kolunun kırıldığını belirterek, cezaevi personeline açılan davanın devam ettiğine değindi. Silivri Devlet Hastanesi’nde geçirdiği […]

Cezaevlerinde sağlık hakkı ihlalleri sürüyor

Anıl Varlı

Cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine her gün bir yenisi ekleniyor. Gazetemize mektup gönderen siyasi tutuklular, başta kelepçeli muayene dayatması olmak üzere yaşadıkları hak ihlallerini anlattılar.

Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Cezaevi’nde bulunan bir siyasi tutuklu, 2017 yılında cezaevinde işkence ile kolunun kırıldığını belirterek, cezaevi personeline açılan davanın devam ettiğine değindi. Silivri Devlet Hastanesi’nde geçirdiği operasyon sonrası koluna takılan platinin çıkarılması gerektiğini ifade eden tutuklu, ‘rencide edici şekilde aramaya’ karşı çıktığı için hastaneye gönderilmediğini söyledi.

Hastaneye sevk edilirken ‘tekli ring dayatması’ ile karşılaştıklarını belirten tutuklu, mektubunda şu ifadelere yer verdi: “‘Arama’ adı altında onur kırıcı muamele ile karşılaşıyoruz. Hastaneye gidebilirsek bu defa tabut gibi bir ring aracı. Kanun, ‘onur kırıcı muamelede bulunulamaz’ diyor. Ama biz kelepçeli muayene dayatması ile karşılaşıyoruz.”

Aynı cezaevinde, kelepçeli muayene dayatmasına maruz kaldığı için revirde stajyer doktorla tartıştığını belirten bir başka siyasi tutuklu, kendisine açılan davada 3. Asliye Mahkemesi tarafından 1 yıl hapis cezasına çarptırıldığını ifade etti. Tutuklu, mektubunda yaşadıklarını şöyle özetledi: “03.07.2017’de revire gözümden sevk almak için götürüldüm. Daha önce kelepçeli muayeneye karşı çıkmıştım. Doktor, ‘seni sevk edeceğim ama bir daha kelepçeyi sorun yapmayacaksın’ dedi. Ben de ‘bu sizin değil, oradaki doktorun sorunu’ dedim. Doktor, bunun üzerine ‘sevk yapmıyorum’ dedi. Ben de ‘sevk yapmak zorundasınız, göz doktoru değilsiniz’ dedim. Bunun üzerine tartıştık. Olay mahkemeye taşındı ve yargılanma sırasında pişmanlık duymadığım gerekçesiyle hakkımda 1 yıl hapis cezası verilmiş. Yaptığımdan pişmanlık duymuyorum.”