Çocuk hakları savunucuları, çocuk istismarına karşı failleri koruyan cezasızlık politikasının yükseldiğine dikkat çekiyor. Hak savunucuları, “Çocuktan yana ceza verilmeli. Failleri koruyan cezalar sadece cesaret verir” diyor.

‘Cezasızlık’ faile cesaret veriyor
Hak savunucuları, istismara yönelik bir çok kez eylem yapmıştı. (Fotoğraf: Depo Photos)

İlayda KAYA

Çocuğa yönelik şiddet ve istismarın artış gösterdiği bu dönemde faillere yönelik cezasızlık politikası da hız kesmeden devam ediyor. Son 1 haftada 3 istismar duruşmasında faillere ya iyi hal indirimi uygulandı ya da beraat verildi. Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği Başkanı Kasım Karakaş, çocuk istismarına yönelik davalara karşı detaylı çalışmalar yapılması yönünde çağrı yaptı.

Kasım Karakaş, BirGün’e yaptığı açıklamada, çocuklara yönelik istismara ve şiddete ilişkin şu ifadeleri kullanıyor: “Çocuğu korumayı sağlayacak cezalar verilmeli. Ceza Kanunu'nda çocuklara yönelik işlenen suçlarda indirim sebebi sayılabilecek bu türden iyi hallerin, nasıl tanımlanması gerektiği masaya konulup tartışılması lazım. Bu tür iyi hal indirimlerinin çocuk istismarıyla mücadelede, önlemede çok zorlaştırdığını düşünüyoruz. Çünkü cezasızlık faillere cesaret veriyor. Mükerrer suç kavramını da ne yazık ki özellikle bu tür suçlarda çok sık karşımıza çıkıyor. Bu tekrar tekrar işleniyor. Yasalar ve yasaların yorumlanması konusunda mevcut buysa o zaman yasaların hızla gözden geçirilmesine ihtiyaç var. Hâkimlerin de meseleye biraz daha çocuklardan yana bakması gerektiğini düşünüyoruz. Kararların, çocuğun yüksek yararı gözetilerek oluşturulması lazım. Suç işlemiş birisinin iyi hal indiriminden yararlanması kesinlikle kabul edilemez bir durumdur."

İYİ HAL KABUL EDİLEMEZ

Çocuğun hedef alındığı her soruşturmaya sivil toplumun da sürece dâhil edilmesi gerektiğini söyleyen Karakaş, şöyle devam ediyor: “Mahkeme süreçlerinin çocuklarla ilgili çalışmalar yapan, çocuk hakları temelinde çalışan sivil toplum örgütlerinin dâhil edilmesi gerekiyor. Çünkü aileler de çok yalnız kalıyor bu süreçlerde, ne yapacaklarını bilmiyorlar. Onları savunabilecek yapıların hem kamudan hem de sivil toplum örgütlerinden daha fazla olması gerekiyor. Erkekler bu suçu işlerken iyi hale sahip değiller ama yargılanırken birdenbire iyi halleri oluyor. Bunların çok uygunsuz olduğu görüşündeyim. Yasaların tekrar tekrar gözden geçirilmesi, sürecin detaylı yürütülmesi ve dosyaya bağlı çocuktan yana bir sürecin yürütülmesi gerekiyor. Mutlaka iyi hal uygulamalarından da vazgeçilmesi lazım.”

***

SALDIRGAN ÖZ BABASI

Zonguldak'ta, 11 yaşındaki kızı E.V.’ye 14 kez cinsel istismarda bulunmaktan yargılanan 41 yaşındaki Murat V., dün hakim karşısına çıktı. Zonguldak 3’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen karar duruşmasına tutuklu sanık Murat V. SEGBİS ile katılırken, taraf avukatları ise salonda hazır bulundu. Mahkeme savcısı, mütalaasını tekrar edip sanık hakkında 47 yıla kadar hapis istedi. Sanık ise mütalaaya karşı, suçsuz olduğunu iddia etti. Mahkeme heyeti Murat V.'ye kendi kızına cinsel istismarda bulunduğu gerekçesiyle 27 yıl, suçun zincirleme şekilde işlendiği gerekçesiyle artırım uygulayarak 33 yıl 9 ay hapis cezasına hükmetti. Mahkeme heyeti, sanığın yargılama sırasındaki tutum ve davranışları gerekçe göstererek ‘iyi hal indirimi’ uygulanmasına ve cezanın 28 yıl 1 ay 15 güne düşürülmesine karar verdi.

***

İSTİSMARA BERAAT VERİLDİ

Urfa Siverek’te ise amcası tarafından 13 yaşından beri istismara uğrayan bir kadının duruşması görüldü. 6 aydır tutuklu olan sanığın hâkim karşısına çıktığı 3’üncü duruşmada beraatine karar verildi. Duruşma öncesi yapılan incelemelerde HTS kayıtlarının ve otel telefon incelemelerinin yapıldığı ve çocuğun zorla alıkonulduğu tespit etmişti. Öte yandan 2 gün önce de 13 yaşındaki yeğenine cinsel istismarda bulunan erkeğin duruşması görüldü. Mahkeme heyeti, sanığa iyi hal indirimi uygulayarak cezasını 15 yıl 7 ay 15 güne düşürdü ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.