Türkiye’den Cezayir’e çalışmaya giden işçiler 3 aydır mahsur. Sonunda elçilik harekete geçti. 15-16 Temmuz’daki tahliye uçağına binmenin bedeli 38 bin 300 Cezayir Dinarı yani 2 bin 45 Türk Lirası olacak

Cezayir'de mahsur kalan işçilere tahliye uçağı gönderilecek: Bileti 2 bin lira

İsmail ARI

Koronavirüs salgını nedeniyle 18 Mart’ta sınırlarını kapattığını açıklayan Cezayir’de çok sayıda işçi mahsur kaldı. İşçiler, Türkiyeli iş insanları ve bürokratlar Cezayir’e özel jetleriyle gelip giderken Türk Hava Yolları bizler için neden bir uçuş yapmıyor diye sordu?

İsminin açıklanmasını istemeyen Cezayir’de mahsur kalan bir işçi, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Koronavirüs salgını nedeniyle Cezayir Hükümeti 18 Mart’ta uluslararası uçuşların durdurulduğunu ve sınırların kapatıldığını açıkladı. Bizler o tarihten bu yana ülkemize dönemiyoruz. Cezayir hükümeti 1 Temmuz’da uçuşların yeniden başlayacağı açıklamıştı ve hatta Türk Hava Yolları uçuş tarihi belirleyerek bilet satmaya başladı. Ancak, Cezayir hükümeti 28 Haziran tarihinde pandemi bitene kadar uçuşların başlamayacağını belirtti ve uçuşların ne zaman başlayacağını açıklamayarak ucu açık bir açıklama yaptı” diye konuştu

Virüse yakalanacağız

“Burada kalmamız demek virüse yakalanma ihtimalimizin her geçen gün daha da artması demek. Toplu halde şantiyelerde kalıyor” diye işçi, “Cezayir’deki Türkiye Büyükelçiliği ile de iletişim kurmaya çalıştık ancak bizlere, ‘Nisan ve Mayıs aylarında iki defa kurtarmak uçuşu yaptık ancak uçaklar dolmadı’ dediler. Büyükelçilik bizleri yaklaşık 10 gündür oyalıyor. Birçok arkadaşımızın çalıştığı şirket ile sözleşmesi bitti ve burada vaka sayıları her geçen gün artıyor. Bir an önce ülkemize dönmek istiyoruz. Nisan ve Mayıs aylarında yapılan uçuşlarda bizler gibi sözleşmesi bitmeyen arkadaşlarımızla yararlanamadık. Sosyal medyada da belki bizim durumumuzda olan iki bin işçi yardım talebinde bulunarak uçuş yapılması için çağrıda bulunuyor” dedi.
Öte yandan Türkiye’nin Cezayir Büyükelçiliği’nden açıklama yapıldı ve şöyle denildi: “Ülkemize dönmek isteyen vatandaşlarımızın talepleri doğrultusunda, 15 ve 16 Temmuz tarihlerinde Alger’den İstanbul’a iki charter uçuşu organize edilecektir. Alger-İstanbul arasında düzenlenmesi planlanan charter seferlerinin Alger-İstanbul bilet ücreti Türk Hava Yolları tarafından 38 bin 300 Dinar olarak belirlenmiştir. Bu fiyat Alger-İstanbul uçuşunu kapsamakta olup, Alger’den İstanbul dışınd

***

Tahliye uçağı bile paralı

Türkiye’den bürokratlar ve iş insanları özel jetleriyle Cezayir’e gelip gidiyor diyen bir başka işçi ise, “Üç, dört iş insanı ve bürokrat için uçuş yasağı kaldırılıyor ve havaalanları açılıyor.Geçtiğimiz günlerde Cezayir’de fabrikası olan bir Türkiyeli iş insanı buraya özel jetiyle gelip gitti. Ancak, Türkiye Büyükelçiliği bizler için bir uçuşu ayarlayamıyor. Adım atılmamasının nedeni tamamen maddi nedenlere dayanıyor. Nisan ve Mayıs ayında düzenlenen uçuşta THY uçuşları için bilet satılmaması bazı arkadaşları sıkıntıya sokmuş anlaşılan. Kurtarma uçuşunda bile para mı düşünülüyor? diye düşünüyoruz. Bir savaş, salgın hastalık durumunda bir ülke bir başka ülkede vatandaşını kurtarmalıdır. Boş uçak kaldırma veya bilet satamama korkusuyla uçuş yapılmıyor” ifadelerini kullandı.

***

Cenazeler getirilemedi

Cezayir’de çalıştıkları inşaatın iskelesinden düşerek hayatını kaybeden Türkiye vatandaşları Murat Yaşar ve Ali Ceylan’ın cenazesi dört gündür bekletiliyor. Türkiye’nin Cezayir Büyükelçiliği prosedürlerin bir kaç gün sürebileceğini belirterek “Cenazelere otopsi raporu ve Covid- 19 testi yapılacağını, prosedürlerin yerine getirilmesinin birkaç günü bulabileceğini ve Cezayir’de bu tür işlemlerin ağır yürüdüğünü” ifade etmişti.

***

Salgın boyunca THY tarafından onlarca ülkeye, Türkiye vatandaşlarının yurda getirilmesi için uçuşlar düzenlenmişti. Sağlık Bakanlığı da yine bir çok ülkede bulunan Türkiye vatandaşı hastaları ambulans uçaklarla ülkeye getirmişti.