Cezayir tarihinin en uzun grevi sürüyor

Cezayir'de devlet hastanelerindeki asistan doktorların, şartlarının iyileştirilmesi talebiyle yaklaşık 7 ay önce başladıkları grev kesintisiz devam ediyor.

Devlet hastanelerindeki asistan doktorların hükümete yönelttikleri başlıca taleplerden biri, uzmanlık dönemini tamamlandıktan sonra kendilerine ait klinik ya da devlet hastanelerinde kalıcı personel olarak çalışmaya başlamadan önce 2 ila 4 yıl arası, merkeze uzak bölgelerde çalışmalarını içeren "zorunlu kamu hizmetinin" kaldırılması.

Asistan doktorlar, taleplerini ifade etmek için 7 ayı aşkın süredir grev yapıyor. Grevin yanı sıra zaman zaman başkent Cezayir'de düzenlenen eylemlerde polis ile göstericiler arasında arbede yaşanıyor.

"Asistan Doktorlar Organizasyonu" sözcüsü Hamza Butalib, yaptığı açıklamada, grevin 7 aydan fazla süredir devam ettiğine işaret ederek, "Bu, Cezayir tarihindeki en uzun grev. Grevin uzamasının nedeni bakanlığın protestocuların taleplerini yanıtsız bırakması." dedi.

Yedi aydır grevdeler
Protestocuların, sundukları talepleri karşılanana kadar eylemlerinde kararlı olduklarını belirten Butalib, "Asistan doktorlar, 7 aydır grevde. Bu grev, isteklerinin yerine getirilmesi için gerekirse yıllarca devam edebilir." diye konuştu. Butalib, protestocuların "zorunlu kamu hizmeti"nin kaldırılması başta olmak üzere bakanlıkla gerçek anlamda, ciddi bir diyalog açılımı istediklerini aktardı.

Sağlık Bakanlığının temsil ettiği hükümet ile "Asistan Doktorlar Organizasyonu" arasında son 7 ayda 13 toplantı gerçekleştirilirken, görüşmelerin tamamımın başarısızlıkla sonuçlandığı belirtiliyor. Organizasyon, son olarak 29 Nisan'da yaptığı açıklamada Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmeleri, "herhangi bir sonuç alınamadığı ve yeni bir gelişme olmadığı" gerekçesiyle boykot etti.