Charles bizim kralımız değil, olamaz!
Fotoğraf: AA

Dış Haberler

İngiltere’de Kral 3. Charles’ın taç giyme töreni, başkent Londra’daki Westminster Abbey Kilisesi’nde 11 bin polisin görev yaptığı sıkı güvenlik önlemleri eşliğinde gerçekleşti. 70 yıl aradan sonra ilk kez bir İngiliz hükümdar için taç giyme töreni yapıldı. Törene dünyanın dört bir tarafındaki monarşi temsilcilerinin yanı sıra onlarca ülkeden lider de katıldı. 56 bağımsız ülke ve 2,4 milyar insandan oluşan İngiliz Milletler Topluluğu'nun başkanı ve bu ülkelerin 14'ünde aynı zamanda devlet başkanı olan Charles'ın taç giyme töreni, dünya çapında milyonlarca insan tarafından takip edildi.

Törene katılmayan ABD Başkanı Joe Biden, sosyal medyadan Kral Charles ve eşi Camilla’yı kutladığı mesajında “ABD ve Birleşik Krallık arasındaki kalıcı dostluk her iki halk için de bir güç kaynağıdır. First Lady'nin bu tarihi olayda ABD'yi temsil etmesinden gurur duyuyorum” ifadelerini kullandı. Avam Kamarası lideri Muhafazakar politikacı Penny Mordaunt taç giyme töreninde bir ilke imza attı. Mordaunt, geleneğin bir parçası olarak Kral'ın otoritesini temsil eden Devlet Kılıcı'nı Westminster Abbey'e taşıyan ilk İngiliz kadın oldu.

Monarşi karşıtı eylemlere izin verileceğinin açıklanmasına rağmen, monarşi karşıtı grup Republic’in (Cumhuriyet) liderlerinden Graham Smith tören öncesinde gözaltına alındı. Sarı kıyafetler ve “Benim kralım değil!” yazılı pankartlarla Trafalgar Meydanı’nda eylem yapan gruptan 3 eylemcinin ise “boya taşıdığı” için gözaltına alındığı kaydedildi.